Veš mašina je neizostavan dio svakodnevnog života u svakom domaćinstvu, ali kada počne da se trese i stvara nesnosnu buku, to može izazvati prilično frustracija. 

Kako umiriti 'neposlušnu' veš mašinu? Ukoliko se vaša mašina trese i pravi buku, pokušajte s ovim
Foto: pixabay

Međutim, prije nego što pomislite da je vaša mašina na rubu kvara, vrijedi razmotriti nekoliko jednostavnih razloga i rješenja za ovaj problem.

Jedan od najčešćih razloga za tresenje veš mašine je neravnomjerno raspoređen teret unutar bubnja. Kada se odjeća grupira na jednu stranu, posebno ako su u pitanju teži komadi poput peškira ili posteljine, mašina se može početi tresti jer bubanj gubi ravnotežu. Rješenje je jednostavno: otvorite mašinu, prerasporedite odjeću kako bi bila ravnomjernije raspoređena, i ponovo pokrenite ciklus pranja.

Drugi uzrok može biti nepravilno postavljena mašina. Ako mašina nije stabilna i ne stoji ravno na podu, svako centrifugiranje može izazvati značajno tresenje. Preporučuje se provjeriti jesu li sve nogice mašine u kontaktu s podom i po potrebi ih prilagoditi kako bi se osiguralo da je mašina u ravnoteži. Korištenje nivelirnog alata može biti od pomoći u ovakvim situacijama.

Ponekad, ovakvo kretanje mašien može biti uzrokovano i trošenjem amortizera unutar mašine, koji su zaduženi za apsorbiranje vibracija. Ako su amortizeri oštećeni ili istrošeni, najbolje je obratiti se ovlaštenom serviseru koji će pregledati mašinu i zamijeniti potrebne dijelove.

U svakom slučaju, važno je ne zanemariti problem. Iako se može činiti kao manja neprijatnost, dugotrajno podrhtavanje može dovesti do ozbiljnijih kvarova na mašini za veš. Pravovremena reakcija i jednostavne mjere mogu spriječiti veće troškove popravki i produžiti vijek trajanja vaše mašine.

Ukoliko primijetite da vaša veš mašina i dalje pravi buku nakon što ste poduzeli sve korake, možda je vrijeme da potražite pomoć stručnjaka. Pravovremena dijagnoza i intervencija mogu spriječiti veće kvarove i osigurati da vaša mašina i dalje besprijekorno obavlja svoj posao.