Subota, 22. Juna 2024.
Tuzlanski.ba logo

Da li ste znali da većina osoba pogrešno drži čašu vina? Jeste li se pronašli?

Preuzmite sliku

Profesionalna sommelierka je objasnila zašto mnogi pogrešno drže čašu za vino i time potencijalno umanjuju uživanje u omiljenom crnom ili bijelom vinu.

Kada je riječ o uživanju u dobroj čaši vina, mnogi od nas ne bi previše razmišljali o tome kako drže čašu, naročito tokom večeri kada se samo opuštamo kod kuće i niko nas ne vidi.

Međutim, način na koji držite čašu vina znači daleko više. Pogrešno držanje čaše može dramatično umanjiti vaše iskustvo pijenja vina, utječući na sve, od jedinstvenog okusa grožđa do optimalne temperature, prenosi Mirror.

Sommelierka Anna-Christina Cabrales je pozvala ljubitelje vina da ne čine uobičajenu pogrešku i hvataju zdjelu čaše kao da je šoljica čaja ili tople čokolade. Cabrales je otkrila da postoje tri razloga zašto biste trebali naučiti pravilno držati čašu za vino.

 • Očuvanje temperature vina

  Osoba prenosi toplinu kroz svoje ruke, a posebno kroz dlanove, što znači da je najbolje izbjegavati preveliki kontakt kože s čašom za vino kako ne biste utjecali na temperaturu. Održavanje prikladne temperature, bilo da se radi o bijelom ili crvenom vinu, ključno je za postizanje posebnog profila okusa vina.

  Održavanje svega čistim

  Prirodna ulja na vašim rukama znače da biste trebali nježno rukovati čašom, naročito ako ste jeli prstima i potencijalno nenamjerno pokupili razne vrste masnoće i ostatke hrane. Cabrales je upozorila: “Ne želite da ta ista ulja ili hrana završe na zdjelici vaše čaše. To će promijeniti vašu percepciju vina jer ćete pokupiti i te arome.”

  Neugledne mrlje također mogu spriječiti onoga ko ga pije da otkrije i cijeni pravu boju vina, što je važan i često zanemaren čimbenik kada je u pitanju kušanje.

 • Pojačavanje okusa

  Pristojno zavrtjeti svoje vino ključno je kada je u pitanju pojačavanje različitih nota u aromi, kakva god ona bila, i dobivanje potpunog iskustva kušanja vina. Naravno, vjerovatno nećete postići najbolje rezultate vrtnje držeći čašu kao svoju omiljenu šoljicu kafe na poslu, a pravilno držanje čaše može vam dati daleko veću kontrolu.

  Cabrales je zatim podijelila četiri metode za držanje vinske čaše s drškom, od kojih bi se svaka od njih smatrala savršenom prikladnom za sommeliere amatere u nastajanju. Prva metoda uključuje držanje čaše prema dnu stabljike, hvatanje između palca i kažiprsta, dok ostale prste odmarate na dnu.Za drugu metodu Cabrales savjetuje da peteljku stisnete pri dnu, a za treću ljubitelje vina upućuje da bazu stisnu palcem i kažiprstom. Četvrta i posljednja metoda je malo zahtjevnija i uključuje držanje baze dok palac postavljate na vrh, a stranu kažiprsta na dno, prenosi N1

  Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

  Ključne riječi: , , ,