Ponedjeljak, 15. Aprila 2024.
Tuzlanski.ba logo

Čuvajte lice: Zašto umivanje tokom tuširanja nije dobro za kožu?

Preuzmite sliku

Često nemamo vremena za temeljitu njegu lica pa se nabrzaka umijemo tokom tuširanja. Međutim, dermatolozi kažu da nam ta navika itekako šteti.

Doktorica Elizabeth Tanzi, direktorica Instituta za lasersku dermatologiju u Washingtonu, otkrila je da svojim klijentima ne preporučuje umivanje lica tokom tuširanja.

Naime, koža lica izrazito je tanka i zbog toga se to područje svrstava u najosjetljivije dijelove našeg tijela. Delikatna koža lica ne podnosi vodu visoke temperature, a ona s kojom se tuširamo često je znatno toplija od vode s kojom bismo se umili koristeći umivaonik.

Preporučujem pacijentima da koriste umivaonik jer tamo mogu učinkovitije namjestiti temperaturu vode. Trebali bismo koristiti samo mlaku ili hladnu vodu za umivanje lica.

  • Iako je topla voda učinkovitija u čišćenju od hladne, zapravo će izvući onu poželjnu vlažnost iz našeg lica i osušiti kožu. To se često događa u zimskim mjesecima kada je koža u startu sklonija isušivanju.

    Štetnost previše tople vode potvrđuje i Dr. Rachel Nazarian iz kompanije Schweiger Dermatology Group: Vruća voda i visoke temperature proširit će krvne žile i kapilare. Zbog toga koža lica postaje crvena, a hronične kožne bolesti poput rozaceje dodatno se pogoršavaju.

    Ako se ipak ne možete riješiti te navike, dermatologinja Hadley King savjetuje kako prilagoditi umivanje potrebama lica: Koža lica, baš kao i koža na ostatku tijela, može postati jako suha ako je predugo u kontaktu s vodom. Zato je osnovno pravilo za umivanje tokom tuširanja sljedeće: Nemojte to raditi često. Skratite umivanje tokom tuširanja i neka voda ne bude topla. Neka bude mlaka i tako ćete smanjiti rizik od proširivanja kapilara. (zadovoljna.hr)

    Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

    Ključne riječi: , , ,