Petak, 23. Februara 2024.
Tuzlanski.ba logo

Čudni simptomi rane trudnoće o kojima se slabo govori

Preuzmite sliku

Svi znaju za klasične znakove trudnoće: kašnjenje menstruacije, osjetljive grudi i umor. Ali, trudnice također imaju čitav niz drugih simptoma, a u nastavku vam donosimo listu od deset čudnih simptoma u ranoj trudnoći o kojima vam niko ne govori.

1. Iscjedak tokom rane trudnoće

Iako mnoge žene imaju iscjedak, to nije često povezano s trudnoćom, no većina trudnica će lučiti ljepljivu, bijelu ili blijedožutu sluz u prvom tromjesečju i tokom cijele trudnoće. Iscjedak uzrokuju povećani hormoni i vaginalni protok krvi. Za posjetu ljekaru vrijeme je kada iscjedak počne imati:

-miris

-peckanje

-svrbež

-poprima zelenkasto-žutu boju

-postaje vrlo gust ili vodenast

To mogu biti znakovi infekcije.

2. Vaše tijelo će postati toplije

Kada se prvi put probudite ujutro nakon ovulacije, tjelesna temperatura vam je malo povišena i tako ostaje dok ne dobijete sljedeću menstruaciju. Ali ako ova temperatura, poznata kao bazalna temperatura, ostane povišena duže od dvije sedmice, možda ste trudni, prneosi N1.

3. Glava će vas boljeti, osjećat ćete grčeve i željet ćete sve vrijeme urinirati

Hormonske promjene i promjene volumena krvi tokom trudnoće mogu dovesti do glavobolje. Neke žene također imaju grčeve nalik onima pred menstruaciju i to s obje strane donjeg dijela stomaka. Većina žena će često ići u toalet, a to je zato što vaša rastuća maternica vrši pritisak na vaš mjehur.

4. Osjećat će se kao da se soba vrti

Nerijetko se događa da trudnice u prvom tromjesečju osjećaju vrtoglavicu. Trudnoća dovodi do pada krvnog pritiska i širenja krvnih žila. Važno je dobro obratiti pažnju na svoje simptome. Jaka vrtoglavica u kombinaciji s vaginalnim krvarenjem i jaki bolovi u trbuhu mogu biti znak vanmaternične trudnoće te je važno obavezno posjetiti ljekara kako biste izbjegli komplikacije opasne po život.

5. Zatvor

Možda ćete se osjećati napuhano, ali ne možete ići u toalet. To je zato što hormonalne promjene u trudnoći, kao i prenatalni vitamini, mogu dovesti do zatvora. Vaš probavni sistem usporava se tokom trudnoće. To daje hranjivim sastojcima dovoljno vremena da apsorbiraju u vaš krvotok i dođu do vašeg djeteta. Ako imate zatvor, dodajte više vlakana u prehranu i pijte puno tekućine. Ako je potrebno, možete se obratiti svom ljekaru u vezi sa tim.

6. Lažna menstruacija

Otprilike 25 do 40 posto trudnica lagano će krvariti ili primijetiti mrlje u ranoj trudnoći. Lagano krvarenje može se dogoditi kad se oplođena jajna stanica prikači na sluznicu maternice. Ovo je poznato kao implantacijsko krvarenje i uobičajeno je oko dvije sedmice nakon začeća. Krvarenje može biti uzrokovano iritacijom grlića maternice, vanmateričnom trudnoćom ili kao prijetnja od spontanog pobačaja. Obavezno potražite pomoć ljekara ako se vaše malo krvarenje pojača ili je popraćeno jakim grčevima i bolovima u leđima.

7. Maramice, čaj i topli krevet

Trudnoća smanjuje vaš imunitet i to znači da ste skloniji kašlju, prehladi i gripi. Nisu rijetki slučajevi da trudnice u ranoj trudnoći imaju simptome prehlade ili gripe. Trudnice su ranjivije na teške bolesti gripe. To može dovesti do ozbiljnih zdravstvenih problema za vašu bebu, tako da je bolje da se odlučite za opciju, ukoliko naravno možete, ostanka kući neko vrijeme, u krevetu.

8. Gore vam prsa

Hormoni mijenjaju sve tokom trudnoće. To uključuje ventil između želuca i jednjaka. Ovo se područje opušta tokom trudnoće, što može prouzrokovati curenje želučane kiseline u jednjak, što uzrokuje žgaravicu. To možete riješiti tako da jedete manje, ali češće obroke. Izbacite prženu hranu, pokušajte izbjegavati gazirana pića, agrume, sokove i začinjenu hranu.

9. Čas sretni čas tužni

Hormoni se iznenada promijene kad zatrudnite što dovodi do toga da se osjećate neobično plačljivo i emocionalno. Vaš libido prelazi s vrućeg na hladni, a zatim se ponovo vraća na vrući. Mogli biste doživjeti i promjene raspoloženja. To je vrlo često tokom rane trudnoće.

10. Osjećaj metala u ustima

Povećanje estrogena i progesterona tokom trudnoće može dovesti do promjena ukusa kod mnogih trudnica. Bolest koja se naziva disugezija kod nekih trudnica izaziva taj osjećaj kao da imate metal u ustima. Riješite se metalnog okusa grickajući slane slastice i žvačući žvakaću gumu bez šećera. Pokušajte piti i hladnije tekućine.

Neki od gore navedenih simptoma mogu vas natjerati da mislite da ste samo pod stresom ili da ste prehlađeni, ali ako ih imate sve u cijelosti, to može ukazivati na trudnoću. Obratite pažnju na ono što vam tijelo govori. Možda je vrijeme da uradite test na trudnoću i posjetite ljekara. (Tuzlanski.ba)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: ,