Nedjelja, 21. Aprila 2024.
Tuzlanski.ba logo

Crveni karanfili su prva asocijacija na 8. mart: Prema običajima imaju različitu simboliku

Preuzmite sliku

Karanfili su prva asocijacija kada pomislite na Dan žena, imaju posebnu povezanost s 8. martom i ako želite ženama čestitati na tome što su se izborile za svoja prava poklonit ćete im karanfil.

Na prvom Međunarodnom danu žena 1911. godine, žene su izašle na ulice s crvenim karanfilima.

Karanfil je bio simbol prava glasa, dok crveni karanfil predstavlja simbol jednakosti.

Karanfil, i to crveni, cvijet je koji se često poklanja za Dan žena. Simbolizira i borbu za radnička prava, a nosi i mnogo druge simbolike kao što su: poštovanje, divljenje i zahvalnost. Pokloniti ženi cvijet oduvijek je bio simbol poštovanja, znak zahvalnosti i pažljivosti, a pokloniti joj crveni karanfil na Dan žena simbolizira odavanje počasti na nekom većem nivou. Simbolizira priznanje, jednakost, ravnopravnost.

Simbolika karanfila:

1. Poštovanje i divljenje

Karanfili se mogu dati kao izraz poštovanja i divljenja prema nekome, posebno u kontekstu poštovanja prema starijim osobama ili autoritetima.

2. Sreća i radost

Ovi cvjetovi mogu biti simbol sreće, radosti i optimizma, pogotovo kada se daju kao dar u veselim prilikama poput rođendana ili proslava.

3. Osvježenje i ohrabrenje

Karanfili mogu poslužiti kao simbol osvježenja i ohrabrenja u teškim vremenima.

Priče iz običaja?

Veza između karanfila i Majčina dana nastala je u SAD-u 1907. godine kada je Anna Jarvis, žena koja je ustanovila ovaj dan, odabrala karanfil kao njegov simbol, jer je to bio omiljeni cvijet njezine majke. Izabrala je cvijet u bijeloj boji koja je predstavljala čistoću majčine ljubavi.

U Koreji se karanfilima izražavaju divljenje, ljubav i zahvalnost. Crveni i rozi karanfili nose se za Dan roditelja koji se obilježava u Koreji, a simbol su i Dana prosvjetnih radnika / radnica.

Zeleni karanfili nose se na Dan svetog Patrika, a slavni irski pisac Oscar Wilde također ga je nosio, pa je zeleni karanfil početkom 20. stoljeća postao i simbol homoseksualnosti.

Na Univerzitetu u Oxfordu karanfil se tradicionalno nosi na ispite – bijeli na prvi ispit, rozi za ispite između i crveni za posljednji ispit.

Uzgoj karanfila

Ako karanfile želite sami uzgojiti i u njima uživati, ne samo jedan dan, nego mjesecima, sve što vam treba lijepa je saksija i malo zemlje. Ako zemlju kupujete, izaberite laganu, univerzalnu. Zemlja mora uvijek ostati svježa i dovoljno vlažna. Dobro ih je i svakih nekoliko sedmica pognojiti. Karanfili cvatu od proljeća do sredine jeseni.

Važno im je uvijek uklanjati osušene listiće i ocvali cvijet. Narastu od 10 do 50 cm, a najčešće su crvene, roze, bijele i žute boje. Ima ih više 100 sorti, a svima je zajedničko opojan miris i potreba da budu na suncu. Mogu se saditi u saksijama, u vrt ili na kamenjarima. Savršeno izgledaju i u vazi na stolu.

Šest savjeta za uzgoj karanfila:

1. Bolje će uspijevati ako saksije umjesto u unutrašnjosti, držite vani, ali nipošto na direktnom suncu. U svakom slučaju neka mjesto bude sunčano i toplo.

2. Ako ih uzgajate u unutrašnjosti kuće, kao sobnu biljku, temperatura ne treba biti visoka, dovoljno je da mjesto bude sunčano. Inače, osim u saksiji, karanfile možete saditi u kamenjaru ili vrtnim gredicama.

3. Redovno ih i obilato zalijevajte, naročito u ljetnim mjesecima – pazite da zemlja uvijek bude vlažna. Također, možete prskati i listove.

4. Zemlja u koju ih sadite neka bude drenirana, tako da bude propusna za suvišnu količinu vode.

5. Budite ažurni i u prihranjivanju i činite to otprilike svaka dve sedmice. U zimskim mjesecima cvijet ne treba gnojiti.

6. Kako bi bolje uspijevali, potrebno je redovno skidati ocvale listove, kako bi mogli izrasti novi.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje