Srijeda, 24. Aprila 2024.
Tuzlanski.ba logo

Crna so: Kako nastaje, po čemu je posebna i kako se koristi?

Preuzmite sliku

Crna sol popularan je sastojak u indijskoj kuhinji. Nudi jedinstveni okus koji oplemenjuje mnoga jela. Postoje i tvrdnje da svakodnevno korištenje crne soli u jelima ima i zdravstvene prednosti.

Šta je crna so?

Iako postoje različite vrste crne soli, himalajska crna sol je najčešća. To je kamena sol koja dolazi iz rudnika soli Pakistana, Bangladeša, Indije, Nepala i drugih mjesta na Himalaji.

Korištenje crne soli prvi put je dokumentirano u ajurvedskoj medicini, tradicionalnom i holističkom pristupu zdravlju koji potječe iz Indije. Ayurvedski iscjelitelji tvrde da himalajska crna sol ima terapeutska svojstva. Međutim, diskutabilno je jesu li te tvrdnje ukorijenjene u činjenicama.

Zanimljivo je da je himalajska crna so unatoč nazivu ružičasto-smeđe boje.

  • Vrste crne soli i njihova upotreba

    Postoje tri glavne vrste crne soli: himalajska crna so, crna lava so i crna ritualna so.

    Himalajska crna so

    Himalajska crna so može se također nazvati indijska crna so ili kala namak.

    Poznata je po svojim ljekovitim svojstvima, za šta postoji i  nekoliko studija koje podržavaju ove tvrdnje.

    S oporim, slanim i umami okusom, obično se koristi u kuhanju, posebno u azijskoj i indijskoj kuhinji.

    Osim toga, zbog svoje suptilne, sumporne arome slične jajima, koristi se u veganskoj kuhinji kako bi pružila okus jaja.

    Crna lava so

    Možda ćete vidjeti so crne lave koja se naziva i havajska crna sol, jer obično dolazi s Havaja.

    Dok himalajska crna so ima ružičasto-smeđu nijansu, crna lava so je vjerna svom nazivu i crne je boje. Nudi osebujan, zemljani okus i posipa se po hrani na kraju kuhanja kao krajnji začinski dodatak.

    Budući da hrani daje i blag, dimljeni okus, služi kao izvrstan dodatak jelima koja imaju okus po dimu.

    Crna ritualna sol

    Crna ritualna sol, koja se također naziva i vještičja so, mješavina je pepela, morske soli, drvenog ugljena, a ponekad i crne boje. Ne koristi se za konzumaciju.

    Iako nauka to ne podupire, neki ljudi vjeruju da crna ritualna so ima čarobne sposobnosti zaštite od zlih duhova. Ljudi ju najčešće posipaju po svom dvorištu ili ju drže u tegli ispod kreveta.

    Po čemu se crna so razlikuje od obične soli?

    Crna so razlikuje se od obične kuhinjske soli po načinu izrade i okusu.

    Himalajska crna so počinje kao ružičasta himalajska so, koja je vrsta kamene soli. Tradicionalno se miješao s biljem, sjemenkama i začinima, a zatim zagrijavao na visokim temperaturama.

    Danas se mnoge crne soli proizvode sintetički od kombinacije natrijevog hlorida, natrijevog sulfata, natrijevog bisulfata i željeznog sulfata. So se zatim miješa s drvenim ugljenom i zagrijava prije nego što je konačni proizvod spreman.

    Gotov proizvod sadrži nečistoće poput sulfata, sulfida, željeza i magnezija, što pridonosi njegovoj boji, mirisu i okusu.

  • Smatra se da ove nečistoće nisu štetne za zdravlje. Sulfati se smatraju sigurnima za jelo i koriste se u određenim prehrambenim proizvodima za kontrolu štetnog rasta bakterija. S druge strane, so crne lave tradicionalno se proizvodila od vulkanske lave. Danas se obično pravi od miješanja morske soli s aktivnim ugljenom.

    Obična kuhinjska so, onakva kakvu nalazite u solanama, visoko je obrađena i rafinirana, što znači da se većina minerala u tragovima uklanja.

    Većina kuhinjske soli dolazi iz velikih naslaga kamene soli koje se uglavnom nalaze u Sjedinjenim Državama, Kanadi, Njemačkoj, istočnoj Europi i Kini. Za ekstrakciju ove vrste soli koristi se nekoliko metoda koje zahtijevaju različite mašine, prenosi 24sata.hr.

    Razlike u okusu

    Sorte crne soli imaju dublji profil okusa od obične soli. Himalajska crna so nudi sumpornu aromu jedinstvenu za azijsku i indijsku kuhinju, dok crna lava so ima zemljani, pomalo dimljeni okus.

    Moguće zdravstvene prednosti

    Odabir crne soli može imati nekoliko potencijalnih zdravstvenih prednosti.

    -Za početak, crna so može sadržavati manje natrija od kuhinjske soli. Osim toga, sadrži manje aditiva i može ponuditi i druge terapeutske učinke.

    -Komercijalna kuhinjska so može imati veći sadržaj natrija od prirodno dobivene crne soli. Zbog svog navodno nižeg sadržaja natrija, crna so može biti bolja opcija za ljude s visokim krvnim pritiskom ili one koji žele smanjiti unos natrija.

    -Prehrana s visokim udjelom natrija povezana je s visokim krvnim pritiskom i može povećati krvni pritisak za ljudima koji već imaju problema s visokim pritiskom.

    -Važno je zapamtiti da provjerite nutritivnu naljepnicu kada koristite crnu so, jer sadržaj natrija može uveliko varirati ovisno o receptu proizvođača.

    -Može sadržavati manje aditiva.

    -Crna so može sadržavati manje aditiva od obične kuhinjske soli. To je zato što tradicionalna crna so prolazi kroz minimalnu obradu, bez dodataka. Štaviše, uobičajenoj kuhinjskoj soli dodaju se sredstva protiv zgrušavanja, koja mogu biti štetna za zdravlje, kako bi se spriječilo stvaranje grudvica.

    -Neke kuhinjske soli također sadrže potencijalno štetne aditive kao što su kalijev jodat i aluminij silikat. Kalijev jodat može povećati oksidaciju masti, štetan stanični proces koji može uzrokovati oštećenje tkiva i povećati rizik od raznih bolesti. Međutim, nisu svi aditivi nužno loši.

    -Zapravo, dodani jod koji se nalazi u kuhinjskoj soli bio je rezultat velikog javnog zdravstvenog napora da se smanji stopa nedostatka joda kod ljudi, što je uobičajeno u mnogim dijelovima svijeta. Nedostatak joda vodeći je uzrok hipotireoze i može uzrokovati razne druge zdravstvene probleme.

  •  

    Je li crna so zdravija?

    Veći sadržaj minerala u crnoj soli možda nije toliko relevantan, jer ih vaše tijelo ne može dobro apsorbovati, a vi općenito pojedete tako malu količinu soli u jednom sjedenju.

    Minerali u soli vjerovatno se ne apsorbuju lako jer su netopivi, što znači da se ne otapaju u tekućinama. Mnogo je lakše apsorbovati minerale kada su u svom topivom obliku. Osim toga, mnoge crne soli dostupne za kupnju vjerovatno su sintetički proizvedene, koje ionako imaju nizak sadržaj minerala.

    Budući da crna so sadrži manje aditiva od obične kuhinjske soli, možda će biti bolji izbor ako želite izbjeći sredstva protiv zgrušavanja. Ipak, najbolje je konzumirati so umjereno, bez obzira na vrstu. Preporučuje se da ljudi konzumiraju najviše 2300 mg natrija dnevno, što je ekvivalent jednoj čajnoj kašičici soli.

    Zaključak

    Crna sol je izvrsna prirodna alternativa običnoj kuhinjskoj soli, pogotovo ako želite isprobati indijski ili azijski recept. Svojim jedinstvenim profilom okusa može poboljšati okus mnogih jela.

    Međutim, nije vjerovatno da ćete doživjeti neke čudesne iscjeljujuće prednosti o kojima možete čitati na internetu. Nijedna studija nije uspoređivala zdravstvene učinke crne soli i obične kuhinjske soli. Generalno, potrebno je više istraživanja piše Healthline.

    Za sada uživajte u ovoj soli zbog njenog jedinstvenog okusa.  (Tuzlanski.ba)

    Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

    Ključne riječi: , ,