Subota, 24. Februara 2024.
Tuzlanski.ba logo

Često ga mnogi zaborave: Detalj koji je važan kod seksa jednako kao i predigra

Preuzmite sliku

Ženski i muški mozak potpuno su drugačiji, a jedan od primjera koji to dokazuje je percepcija seksa i seksualnih aktivnosti.

Ako nakon vođenja ljubavi imate potrebu za maženjem, zagrljajima i dodirima, a vašem muškarcu se spava, nemojte misliti da tražite previše jer maženje nakon seksa priželjkuje gotovo svaka žena. Dok muškarci smatraju da su seksualne aktivnosti završile u trenutku kad je žena fizički zadovoljena, ženska percepcija je potpuno drugačija.

Većini žena je za potpuno seksualno zadovoljstvo potrebno i maženje zbog kojega će se nakon seksa osjećati spokojnom i sretnom. Baš kao i grljenje, maženje povećava proizvodnju oksitocina u tijelu, odnosno hormona ljubavi. Njegovo se lučenje pojačava i tokom orgazma, a uvelike doprinosi podizanju raspoloženja i jačanju odnosa među partnerima.

Intimnost nakon seksa jednako je važna za žensko zadovoljstvo kao i predigra, kaže dr. Robin Milhausen, profesorica seksualnosti na Sveučilištu Guelph.

 • Većina žena se nakon seksa osjeća ranjivima, a nekoliko minuta intimnog maženja kod žena pobuđuje osjećaj sigurnosti. To je jedna od najboljih i najlakših stvari koje možete učiniti kako biste poboljšali svoju vezu.

  Odvojite barem šest minuta da se poigrate s njezinom kosom, češkajte je po leđima, poljubite je u obraz ili čelo i dajte joj slatki kompliment o tome kako je dobro biti s njom, predlaže dr. Milhausen i navodi koje su još dobrobiti maženja nakon seksa.

  1. Maženje nakon seksa smanjuje razinu stresa

  Stres je postao jedna od najgorih bolesti modernog doba, koja na sebe veže bezbroj problema. Hronični stres bismo trebali prepoznati i na vrijeme reagirati kako bismo spasili svoje zdravlje. Maženje je, smatraju stručnjaci, najbolji, najlakši i potpuno besplatni način da pronađemo unutarnji mir.

  Istraživanje objavljeno u časopisu Biological Sciences tvrdi da oslobađanje oksitocina u tijelu može smanjiti razinu hormona stresa, kortizola. Druga studija objavljena u časopisu Association for Psychological Science otkriva da oksitocin može pomoći u ublažavanju simptoma tjeskobe.

  2. Maženje nakon seksa poboljšava imunološki sistem

  Osim oksitocina, maženje potiče tijelo da stimulira serotonin i dopamin. Nakon što se to dogodi, sva tri hormona rade usklađeno kako bi zaštitili tijelo od štetnih infekcija, jačajući tako vaš imunološki sisitem. Oksitocin pomaže dobrom funkcioniranju tjelesnih stanica, odgovornih za regulaciju imunološkog sistema.

 • 3. Maženje nakon seksa smanjuje rizik od kardiovaskularnih bolesti

  Redovno maženje nakon seksa može pomoći u kontroli razine krvnog pritiska. U istraživanju provedenom na 59 žena mjeren im je krvni pritisak prije i nakon grljenja s partnerom. Eksperiment je otkrio ne samo značajno smanjenje krvnog pritiska, već i visoku razinu oksitocina u tijelu.

  4. Maženje nakon seksa jača emocionalnu vezu između partnera

  Ako želite zadržati zdravlje i radost u vašoj vezi, morate se više maziti. Nakon seksa su žene posebno ranjive, a muškarcima se spava. Iako ih zbog toga ne možemo kriviti jer je to stvar biologije, trebam im objasniti koliko vam maženje znači. (zadovoljna.hr)

  Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

  Ključne riječi: , ,