Nedjelja, 21. Aprila 2024.
Tuzlanski.ba logo

Česta pojava: Kako izbjeći pucanje pudera na licu?

Preuzmite sliku

Magična svojstva pudera prikrivaju sve nesavršenosti na licu i dovode u prvi plan vašu ljepotu. Međutim ponekad se dogodi da puder na koži ne izgleda privlačno, šta više djeluje izbrazdano i ispucalo. U čemu je problem?

Ključ postizanja besprijekornog izgleda pudera na licu je u dobroj osnovi. Ukoliko vaše lice nije adekvatno pripremljeno za nanošenje pudera, on na njemu ne može da izgleda lijepo. Mrtve ćelije kože koje nisu uklonjene pilingom i dehidrirana koža, upijaju puder poput sunđera i koža na kojoj se on nalazi djeluje kao žedna zemlja koja čeka kišu.

Kako izbjeći pucanje pudera na licu?

Temeljno čišćenje lica

Svakodnevna rutina čišćenja kože lica ključna je za lijepu i njegovanu kožu, bez tragova mrtve kože. Stručnjaci preporučuju da je dva puta dnevno sasvim dovoljno čistiti lice, sem ako imate problematičnu kožu sklonu aknama. Čišćenje se savjetuje blagim sredstvima na dnevnoj osnovi, dok je jednom nedjeljno poželjan piling lica.

 • Hidratacija lica

  Kako bi izbegli suh izgled lica nakon nanošenja pudera pobrinite se da ono bude adekvatno hidrirano. Posebno obratite pažnju na regiju oko očiju, usana i na čelu, koje su najvidljivije kada je suhoća u pitanju. Hidratantne kreme i tonici treba da budu vaše tajno oružje naročito u hladnijim danima za njegu lica.

  Koristite ulje za lice

  Kako bi se dodatno izborili sa problemom suhe kože sklone perutanju iskoristite ulje za lice. Nekoliko kapi biće sasvim dovoljno kako bi vaša koša bila dovoljno elastična, nahranjena i spremna za nanošenje pudera.

  Dobro utapkajte puder

  Pri nanošenju pudera pobinite sa da blago vlažnim sunđerom za šminkanje dobro utapkate svaki pedalj lica. Dakle bez poteza razmazivanja i višeslojnih nanosa koji će nesumnjivo prije ili kasnije da popucaju na vašoj koži.

 • Uklonite višak

  Ako vam se čini da ste pretjerali sa količinom pudera, nema mjesta za zabrinutost. Jednostavno iskoristite sunđer za šminkanje, i blagim potezima uklonite višak. Sve što nije potrebno na licu, ne treba tamo ni da bude, a višak pudera naročito.

  Izbjegavajte previše pudera na regijama gdje postoje fine linije

  Suprotno mišljenju pripadnica ljepšeg pola da je sve fine linije na licu neophodno prekriti puderom, stručnjaci savjetuju da je manje zapravo više. Sve regije na licu na kojima su prisutne fine linije potrebno je tretirati štedljivo, na samom kraju nanošenja pudera na ostatak lica. (cdm.me)

  Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

  Ključne riječi: , , ,