Petak, 23. Februara 2024.
Tuzlanski.ba logo

Brzo i efikasno odčepite sudoper uz ova dva proizvoda

Preuzmite sliku

Ako niste čistili odvod, možda ćete morati ponoviti ispiranje sodom bikarbonom najmanje dva puta.

Soda bikarbona kuhinjska je namirnica koja može činiti čuda za čišćenje odjeće, uređaja, pa čak i odvoda koji su smrdljivi ili začepljeni. Prirodni mineralni spoj, soda bikarbona može otopiti mineralne naslage i organske materijale poput masti.
Redovno čišćenje sodom bikarbonom može spriječiti stvaranje začepljenja. Prije upotrebe hemijskih sredstava za čišćenje odvoda ili rastavljanja sifona, pokušajte sa sodom bikarbonom da vidite hoće li uspjeti.

Zagrijte kipuću vodu u kuhalu za čaj na ploči šporeta ili u velikoj posudi u mikrovalnoj. Ulijte malo deterdženta za suđe u odvod i pažljivo izlijte kipuću vodu u odvod. Sredstvo za pranje posuđa pomoći će u otapanju masnih začepljenja.

  • Uspite jednu šolje sode bikarbone u odvod. Za to možete koristiti mjernu posudu ili upotrijebiti lijevak ako imate manji odvod koji otežava izlijevanje direktno u odvodni otvor.

    Ulijte jednu šolju destiliranog alkoholnog sirćeta u odvod. Soda bikarbona je alkalna tvar, a sirće je blaga sirćetna kiselina. Kada se njih dvoje pomiješaju, reaguju kako bi neutralizovali jedno drugo. Nakon što se šuštanje smiri, pričekajte pet minuta. Iskoristite ovo vrijeme da zagrijete dvije šolje vode do vrenja. Isperite odvod ovom dodatnom kipućom vodom, prenosi Mondo.ba

    Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

    Ključne riječi: , , ,