Četvrtak, 23. Maja 2024.
Tuzlanski.ba logo

Blic provjera: 10 promjena na jeziku otkriva kakvog ste zdravlja

hezik-izgled2
Preuzmite sliku

Jezik je najjači mišić u ljudskom tijelu koji priprema hranu za žvakanje i primarni je organ okusa.

hezik-izgled2

Funkcija samog izgleda jezika puno je važnija nego što mislimo, jer poput liječničkog kartona na njemu su po kineskoj medicini ispisana stanja našeg organizma. Donosimo 10 promjena jezika pomoću kojih možete identificirati stanje svog zdravlja.

1. Normalan jezik – ružičast, bez tragova zuba ili diskoloracije, s jasnim premazom koji pokazuje pravilnu sekreciju slinovnica.

2. Tanki bijeli površinski sloj, vidljivi tragovi zubiju i nekoliko crvenih tačkica – ovakav izgled jezika upućuje na nedostatak vitalne energije u tijelu koja uzrokuje umor, loš apetit i pretjerano znojenje. Ono se manifestuje i na raspoloženje pa su takve osobe najčešće zabrinute i nervozne.

3. Tanki žuti sloj na sredini okružen crvenim ostatkom površine jezika – ovakav izgled jezika upućuje na probleme sa zatvorom, dehidracijom i kožnim bolestima. Sve se to manifestira na raspoloženje pa su osobe takvog jezika obično promjenjivog raspoloženja.

4. Masni bijeli sloj, otočeni rubovi jezika – ovakav izgled upućuje na neuravnotežen rad probavnog sistema, te sklonost nakupljanju vode u organizmu. Osobe ovakvog stanja često se osjećaju malaksalo i bezvoljno.

5. Crne tačkice na ljubičastoj površini – upućuju na zastoj krvi u dijelovima tijela koji može uzrokovati probleme s venama, ‘teške’ noge, glavobolju, bol u prsima i kožu bez sjaja.

6. Tanki bijeli sloj i crveni vrh jezika – ovo stanje otkriva kako je organizam izložen stalnom stresu koje uzrokuje nestabilno emocionalno stanje. Energija u tijelu se nakuplja u čvorovima koji uzrokuju upalne procese.

7. Crveni jezik sa žutim debelim naslagama po sredini površine – pokazatelj je to povišene tjelesne temperature koja ukazuje na moguće infekcije mokraćnih puteva, probleme s kožom čija je površina ljepljiva. Osobe s takvim problemima često su ljutite i ne osjećaju se udobno u vlastitom tijelu.

8. Gusti bijeli sloj po sredini površine blijedog otočenog jezika – izgled koji upućuje na infekciju ili pak na upalu povezanu s nekom autoimunom bolešću, nedostatak vitamina i minerala. Takva stanja uzrokuju blijedi ten, bol u kralježnici i osjećaj koji često graniči s panikom.

9. Pukotine na crvenoj površini jezika – upućuje na gljivične infekcije u tijelu koje prate noćno znojenje, nesanica, iritacija.

10. Jezik čija je površina blijeda i bez naslaga ukazuju na smanjen protok krvi u tijelu, anemiju koja može uzrokovati vrtoglavicu, umor, a osobe ovakvog stanja pate od nedostatka koncentracije i pamćenja. Osim toga kod žena je takav jezik često znak moguće hormonalne neuravnoteženosti. (Zadovoljna.hr)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: