Srijeda, 22. Septembra 2021.
Tuzlanski.ba logo

Bingo torta: Desert stvoren za sve prigode

Preuzmite sliku

Za ovu tortu kažu da je miljenica dječjih rođendana, ali ni odrasli nisu na nju nimalo imuni.

Otkrijte sve slojeve bogate bingo torte i uživajte u finim okusima vanilije, čokolade i narandže. Bingo! Uzviknut će baš svako ko proba i mali komadić ove bogate, slojevite torte koja u sebi krije omiljene kekse, ali i različite kreme. Ima tu i čokolade, oraha, okusa narandže, keksa, vanilije, kao i tučenog slatkog vrhnja. Od samog pogleda na sastojke rastu nam zazubice i bez obzira na malo složeniju pripremu i više koraka, svakako biste je trebali napraviti barem jednom. Toliko kreme i toliko okusa nikako ne može razočarati.

Sastojci

Za biskvit: 6 jaja, 6 kašika šećera, 4 kašike brašna, 8 kašika mljevenih oraha, 1 kašika ulja, 1 kašika gorkog kakaa

Za kremu od keksa: 350 g mljevenih keksa (petit beurre, plazma), 250-300 ml gaziranog soka od narandže,  250 g maslaca, 250 g šećera u prahu

Za kremu od pudinga:  3 vrećice pudinga od vanilije, 900 ml mlijeka, 250 g maslaca, 200 g šećera u prahu,100 g čokolade za kuhanje

Dodatni sastojci: 300 g jaffa keksa, 300 g piškota, 350-400 ml gaziranog soka od narandže

Za završni sloj i premazivanje torte: 500 ml slatkog vrhnja

Priprema: U dubljoj zdjeli električnim mikserom miksajte jaja sa šećerom dok ne udvostruče volumen pa dodajte prosijano brašno pomiješano s kakaom i mljevene orahe te sve izmiješajte. Dobivenu smjesu izlijte u kalup za tortu (promjera 28 cm) koji ste premazali maslacem i lagano ga pobrašnili. Stavite peći u prethodno zagrijanu pećnicu na 200 °C i pecite oko 15-20 minuta, odnosno dok se biskvit ne počne odvajati od stijenki kalupa. Pečeni biskvit izvadite iz pećnice i dobro ohladite.

Napravite kremu od keksa: sameljite kekse (petit beurre, plazma) pa dodajte gazirani sok od naranče, maslac i šećer pa sve mikserom izradite u ujednačenu kremu. Napravite kremu od pudinga: zakuhajte 700 ml mlijeka, a s ostatkom mlijeka razmutite prašak za puding. Kad mlijeko zavrije, ulijte razmućeni prašak za puding i kuhajte dok se smjesa ne zgusne. Skinite s vatre i dobro ohladite. U hladan puding dodajte pjenasto izrađeni maslac sa šećerom u prahu i sve dobro izmiksajte. Dobivenu kremu podijelite na dva dijela i u jedan dio kreme dodajte otopljenu čokoladu.

Složite tortu: na pladanj stavite biskvit, preko njega ravnomjerno premažite kremu od mljevenih keksa, potom preko kreme složite jaffa kekse, preko njih namažite žutu kremu, na žutu kremu složite piškote umočene u gazirani sok od narandže i na kraju preko piškota premažite čokoladnu kremu. Dobro ohladite. Istucite slatko vrhnje pa cijelu tortu premažite tučenim slatkim vrhnjem i još jednom dobro ohladite. Prije posluživanja po želji ukrasite slatkim perlicama, ukrasnim mrvicama ili drugim elementima. (zadovoljna.hr)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , , ,