Srijeda, 29. Maja 2024.
Tuzlanski.ba logo

Apel svim roditeljima: Ovaj modni dodatak može da izazove gušenje djeteta

Preuzmite sliku

Kolorične trake za djevojčice, koje mame često obožavaju na glavama svojih kćerki, mogu da izazovu ozbiljne posljedice. Medicinska sestra Sara, koja s koleginicom Kesi vodi Instagram profil CPR Kids, detaljno je objasnila i koje posljedice.

”Jedna stvar koju nikad ne bih stavljala na svoju bebu su trake za glavu, a isto preporučujem i ostalim roditeljima. Kupovala sam u supermarketu kad sam vidjela mamu s malom bebom. Sve što sam mogla da primjetim bile su bebine noge i tijelo, dok joj je krov dječijih kolica prekrivao lice”, objasnila je u objavi na Instagramu.

Kad je pogledala malo bolje, Sara je primijetila da beba bespomoćno udara nogicama, a to joj je, itekako, bilo čudno.

“Sagnula sam se da vidim šta se događa s bebom, a ono što sam vidjela me je šokiralo. Naime, bebina traka za glavu je skliznula i samim tim joj je blokirala nos i usta, a lice joj je poprimilo tamno ljubičastu boju. Gušila se. Iste sekunde sam otrčala do njene mame, maknule smo joj traku i začule samo snažan plač”, ispričala je medicinska sestra.

Ovim postupkom medicinska sestra upozorava sve roditelje kada je riječ o ovom modnom dodatku.

“Samo obično okretanje glave ili bilo kakvo pomjeranje može skinuti traku, a to može izazvati gušenje vašeg djeteta…” naglašava ona. (B92)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , , ,