Utorak, 28. Maja 2024.
Tuzlanski.ba logo

Alkohol više šteti mozgu djevojaka

Preuzmite sliku

Mozak djevojaka više se ošteti u pijankama od mozga momaka, otkriva studija objavljena  u SAD-u koja upozorava da njihovi neuroni pate puno više od glavobolje dan nakon pijančenja.

Istraživači s Kalifornijskih sveučilišta (UCSD) u San Diegu i Stanfordu istraživali su mozak 95 mladih žena od kojih je 40 sudjelovalo u pijankama (najmanje četiri čaše zaredom za mladu ženu, pet za momke).

Aktivnost nekoliko područja u mozgu, posebice sposobnost obraćanja pozornosti i pamćenja, smanjenja je nakon pijanki kod djevojaka u odnosu na djevojke koje nikada ne piju alkohol, objašnjava Susan Tapert, profesorica psihijatrije u Stanfordu i koautorica studije.

“To sugerira da bi djevojke mogle biti posebno osjetljive na negativne učinke pretjerane konzumacije alkohola”, smatra istraživačica.

Zašto je ženski mozak osjetljiviji na alkohol od muškog?

Zato što razvoj njihova mozga općenito prednjači za godinu ili dvije ispred mozga momaka, objašnjava Susan Tapert. U istoj dobi, oštećenja su dakle teža, piše Slavonija info.

Među ostalim faktorima, studija spominje hormonalne razlike između spolova, sporiji metabolizam kod djevojaka kao i više masnih tvari na prosječno manju težinu. (Tuzlanski.ba)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , ,