Ponedjeljak, 27. Maja 2024.
Tuzlanski.ba logo

Alkohol u vrijeme pandemije nije dobra ideja

Preuzmite sliku

Stručnjaci upozoravaju da ne posežete za alkoholom u nadi da ćete se zbog njega bolje osjećati usljed mjera preduzetih zbog pandemije korona virusa.

Eksperti iz Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) su upozorili ljude na kozumiranje alkohola i šta to može donijeti u ovoj situaciji, prenosi N1.

“Alkohol je beskorisna strategija kod suočavanja sa stresom dok ste u izolaciji zbog korona virusa”, rekao je stručnjak iz WHO.

Ipak, stručnjaci otkrivaju da je osjećaj usamljenosti, besciljnosti, neizvijesnosti i dosade sasvim normalan u ovakvim okolnostima i da ljudi ne treba da brinu da se to samo njima dešava, svi mi sada to prolazimo. Sve je to dio psihičkog obrambenog sistema čovjeka i da je bolje izraziti sve te osjećaje nego ih skupljati u sebi.

Ako želite, popijte čašu vina ili piva uz ručak ili večeru, ali pretjerivanje nikako nije preporučljivo jer su velike šanse da će izazvati još veći osjećaj depresije i beznađa u nekom trenutku.

“Kad ste zatvoreni u kući najvažnije je da održavate neku rutinu jer će vam to dati osjećaj kontrole i reda.Osim toga, za psihičko i fizičko zdravlje je najvažnije da se zdravo hranite, vježbate i spavate “,rekla je dr. Ajša Malik iz WHO.

Svaka uspješna ideja koja se bavi stresom izgrađena je na istom principu: treba tačno znati šta nam prouzrokuje stres i kako se on kod nas manifestuje, kako fizički tako i emocionalno. Kad znate svoje okidače i simptome, lakše ćete izbjeći stresne situacije ili ćete naći način, ukoliko do njih ipak dođe, da se sa njima nosite.  (Tuzlanski.ba)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: ,