Ponedjeljak, 20. Maja 2024.
Tuzlanski.ba logo

Šaljete li poruke noću, a da to i ne znate?

lezanje-mobitel
Preuzmite sliku

Ako vam prijatelji kažu da im noću šaljete čudne SMS poruke, možda je vrijeme da isključite mobitel.

lezanje-mobitel

Neki adolescenti pate od novog poremećaja spavanja – umjesto da hodaju u snu ili govore, oni šalju SMS poruke.

Američki naučnici ovu su pojavu nazvali sleeptexting i svrstali u kategoriju parasomnije, zajedno s drugim poremećajima sna, kao što su mjesečarenje, noćne more i mokrenje u krevet.

‘Ovo se događa ako jedne sekunde pišete SMS poruku, a druge spavate, a zatim čujete zvuk da je stigla nova poruka i to vas probudi. To postaje sve češće jer je granica između stanja budnosti i sna postala vrlo nejasna’, rekao je Michael Gelb, klinički profesor na New York University's College of Dentistry.

Objašnjava da se ovo uglavnom javlja tokom prva dva sata sna, što ometa REM fazu sna. Dr. Gelb i njegovi kolege su otkrili da oni koji uzimaju lijekove imaju veći rizik od razvoja poremećaja slanja poruka tijekom sna. Lijekovi koji izazivaju najviše problema su tablete za spavanje.

Takve tablete stvaraju amneziju, tako da se ljudi ni ne sjećaju što su učinili.

Iako svako može postati žrtva poremećaja, tinejdžeri i drugi mladi su u većoj opasnosti jer je za njih mobitel postao naprava oko koje se vrti toliko toga u životu.

Osim što gube kvalitetan san, oni koji šalju poruke tokom sna mogu se ujutro zgroziti kad vide što je neka njihova poruka prouzročila. Jedini lijek je promjena životnog stila, jednako kao i kod onih koji se odriču alkohola ili skidaju s lijekova, mobitel se ne smije koristiti iz kreveta.

Isključite mobitel i ostavite ga u drugoj sobi. Ne morate biti uključeni ni na raspolaganju 24 sata. (Magazin.hr)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: