Nedjelja, 26. Maja 2024.
Tuzlanski.ba logo

Ako ste stariji od pedeset godina, ovu stvar ne biste trebali činiti

Preuzmite sliku

Gerijatri se slažu da najopasnije stvari koje možete napraviti nakon pedesete godine života nisu skakanje s padobranom, surfanje ili upuštanje u karijeru kaskadera. To čak nije ni jedenje crvenog mesa, niti izbjegavanje tjelovježbe.

Najgora stvar koju možete učiniti kad pređete 50 je da se društveno izolirate. Samoća može biti štetna kako za emocionalno, mentalno i psihičko zdravlje, tako i za fizičko.

Gerontolog Eddy Elmer u knjizi Williama J. Kolea “The Big 100: The New World of Super-Aging” objašnjava da “usamljenost uzrokuje istrošenost tijela koja s vremenom postaje sve izraženija”.

Dr. Rosanne M. Leipzig, stručnjakinja za gerijatriju, palijativnu njegu i internu medicinu u bolnici Mt. Sinai kaže da usamljenost u starijoj dobi zapravo može povećati rizik od smrti za nevjerojatnih 26 posto.

Kako usamljenost utiče na fizičko zdravlje?

“Usamljenost nas može učiniti sklonijima tjeskobi, depresiji i suicidalnim mislima. Što se tiče fizičkog zdravlja, usamljenost može predstavljati povećani rizik od srčanih bolesti i moždanog udara, kao i veći rizik od kognitivnog pada i demencije”, kaže dr. Leipzig.

Prema Centrima za kontrolu i prevenciju bolesti, društvena izolacija i usamljenost također su povezani s većim rizikom od dijabetesa tipa 2 i ovisnosti. (Index.hr)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , ,