Ponedjeljak, 20. Maja 2024.
Tuzlanski.ba logo

Čak i ako ste gadljivi navalite na ovaj sok i očuvajte mladost

Klorofil
Preuzmite sliku

On je bitan i u procesu fotosinteze tokom kojeg biljke sunčevu svjetlost pretvaraju u iskoristivu energiju. Klorofil također posjeduje sličnu molekularnu strukturu kao hemoglobin koji je ujedno i supstanca koja krv čini crvenom, a odgovorna je i za prenošenje kisika u tijelu.

KlorofilOn je bitan i u procesu fotosinteze tokom kojeg biljke sunčevu svjetlost pretvaraju u iskoristivu energiju. Klorofil također posjeduje sličnu molekularnu strukturu kao hemoglobin koji je ujedno i supstanca koja krv čini crvenom, a odgovorna je i za prenošenje kisika u tijelu.

Čak i ako ste najgadljiviji na svijetu nemojte zanemariti ovaj napitak jer nije sve u izgledu. Voda od klorofila novo je čudotvorno piće jer ima cijeli niz prednosti za zdravlje. Klorofil je, inače, tamnozeleni pigment koji se nalazi u algama i biljkama dajući im prepoznatljivu zelenu boju. On je bitan i u procesu fotosinteze tokom kojeg biljke sunčevu svjetlost pretvaraju u iskoristivu energiju. Klorofil također posjeduje sličnu molekularnu strukturu kao hemoglobin koji je ujedno i supstanca koja krv čini crvenom, a odgovorna je i za prenošenje kisika u tijelu. Klorofil se razrijeđuje s vodom, a stručnjaci tvrde da njegova konzumacija može poboljšati prijenos kisika i rezultirati s više energije te poboljšanjem općeg stanja.

Mišljenja su i da je klorofil snažan antioksidans koji štiti od karcinoma te posjeduje antiseptičko i protuupalno djelovanje, pomaže u regulaciji probave te je odličan izvor vitamina K i C, magnezija, željeza, kalcija, folne kiseline i proteina. Koristan je klorofil i za probavni trakt, a koristiti ga mogu i oni koji muku muče s lošim zadahom, piše Daily Mail.

James Duigan, stručnjak za zdravlje čiji su klijenti i mnoge poznate osobe, kune se u blagodati klorofila. “Kapi klorofila koristimo u vodi da bismo ljude održali alkalnim, a nezdrava prehrana narušava pH ravnotežu u tijelu i čini ga kiselijim to dovodi do nesanice i debljanja, a alkalne stvari bitne su za uspostavu nove ravnoteže. Otkrili smo kako smanjenje kiselosti smanjuje i upalu a zbog toga se osjećamo zdravijima” govori Duigan.

Da bi cijela priča bila potpuna, valja imati na umu gdje se nalazi klorofil, a to je lisnato povrće koje bi se trebalo konzumirati što je više moguće te uz to ne bi bilo zgorega kada biste nekoliko kapi klorofola pomiješali s čašom vode i pili dva puta dnevno te redovito pijuckali. (Dnevno.hr)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: