Subota, 2. Marta 2024.
Tuzlanski.ba logo

8D muzika je relativno nova vrsta zvuka: Poslušajte i saznajte šta je to…

Preuzmite sliku

Ljudi se okreću različitim i novim interesovanjima kako bi bolje podnijeli trenutnu izolaciju, a kada je u pitanju zvuk, 8D muzika oduševljava ljude širom svijeta.

Radi se o relativno novoj vrsti zvuka, pri čemu producenti uređuju pjesme na poseban način koji vam omogućuje da osjetite muziku oko sebe, gotovo kao da ste na kakvoj svirci ili festivalu.

Slušalice su obavezne

8D muziku slušajte sa slušalicama kako biste pravilno osjetili efekte ove nove tehnologije. Ovo je prvi put da pjesmu možete čuti sa svojim mozgom, a ne ušima. Koliko god suludo ovo zvučalo, istina je.

Muziku biste trebali osjetiti izvana, a ne iz slušalica. Za pravilno i najbolje iskustvo slušanja prvo vam trebaju slušalice, a onda nedostaje samo još odabir muzike. Kako biste našli 8D muziku biće vam dovoljno jedno kratko pretraživanje na YouTubeu.

Za početak preporučujemo mix Pentatonixa i Billie Eilish koji je nastao uz pomoć 8D tehnologije i koji postaje sve popularniji, a možete ga naći u nastavku.

Pojam “8D muzika” nikome zapravo ništa ne znači jer u zvučnoj produkciji ne postoji osam dimenzija. To je jednostavno uređivanje audio zapisa s efektom koji zvuku daje nove kvalitete, poput osjećaja da se muzika zapravo kreće oko vas, prenosi index.hr.

Taj efekt se postiže tehnikom izjednačavanja i pomjeranja. Ono je sposobnost distribucije zvuka na različitim audio kanalima. Slušalice imaju dva fizička kanala: lijevi i desni, a zvuk se može pomjerati lijevo ili desno. Takođe, može se odabrati određeni zvuk koji će reprodukovati samo jedna ili druga slušalica. (Tuzlanski.ba)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , ,