Četvrtak, 1. Decembra 2022.
Tuzlanski.ba logo

Urušila se Hajdučka vrata: Jednog od najljepših simbola Parka prirode Blidinje više nema 

Preuzmite sliku

“Karakteristični prsten u stijeni na istočnom dijelu Čvrsnice urušio se zbog neodgovornog ponašanja pojedinaca.”

“Jednog od najljepših simbola Parka prirode Blidinje više nema. Ono što je priroda stvarala vjekovima uništio je čovjek”, saopćeno je u utorak iz Planinarskog saveza Herceg Bosne.

“Karakteristični prsten u stijeni na istočnom dijelu Čvrsnice urušio se zbog neodgovornog ponašanja pojedinaca koji su se, valjda u želji za što ljepšom fotografijom, penjali po gornjem rubu prstena i tako uništili krhke stijene od kojih je sačinjen.”

Ovako bi, navode planinari na svojim internet stranicama, mogla zvučati vijest iz bliske budućnosti ukoliko se nastavi ovakvo neodgovorno ponašanje samozvanih planinara i takozvanih ljubitelja prirode. 

  • Vezano | Tuzlanska ljubavna priča na vrhu Čvrsnice: Magične fotografije mladenaca na nadmorskoj visini od 2000 metara

    Hajdučka vrata ili Mijatov prolaz je kameni otvor u stijeni promjera oko 5 metara nastao djelovanjem različitih klimatskih i geomorfoloških faktora. Nalaze se na 2000 m n/v na planini Čvrsnica i godišnje ga posjete na hiljade planinara i ljubitelja prirode, a pogled koji se pruža na Divu Grabovicu, stijenu Velikog Kuka, Čabulju, Velež i Prenj jednostavno oduzima dah. Legenda kaže da su se na ovom mjestu odmetnuti momci proglašavali hajducima i zavjetovali da će čuvati družinu i biti njen uzoran član u borbi protiv osmanskog carstva.

  • Vjerovalo se da im, kada jednom prođu kroz Hajdučka vrata, ni metak više ništa ne može. Navodno se i jedna od trilogija ‘Gospodar prstenova’ trebala snimati na ovoj lokaciji ali se to nije dogodilo zbog nepristupačnog terena. Zbog svoje estetske i ambijentalne vrijednosti, Hajdučka vrata su 1985. godine zaštićena kao prirodni spomenik u Bosni i Hercegovini.

    ”Još jednom u ime svih društava, članica Planinarskog saveza Herceg Bosne i svih njihovih planinara, apeliramo na sve koji prilaze Hajdučkim vratima da to čine na način da ne nastanu dodatna oštećenja prstena ali i da ne ugrožavaju ni svoju sigurnost i sigurnost drugih planinara”, poručili su iz Saveza. (Bljesak.info)

    Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje