Utorak, 16. Aprila 2024.
Tuzlanski.ba logo

Predstavnički dom BiH usvojio izmjene PDV-a na 5 posto za hranu i 22 posto za luksuznu robu

Preuzmite sliku

Predstavnički dom Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine je na inicijativu predsjednika Srpske demokratske stranke (SDS) Mirka Šarovića usvojio izmjene Zakona o PDV-u. To znači da će na životne namirnice PDV biti 5 posto, a na luksuznu robu 22 posto.

Iz SDS-a navode da se po sniženoj stopi PDV-a od 5 posto oporezuje promet dobara i usluga i uvoz dobara, i to lijekova, brašna, hljeba dobijenog od svih vrsta brašna, mlijeko i mliječni proizvodi, jestiva ulja, jestive masnoće životinjskog i biljnog porijekla, so, šećer i homogenizovana đečija hrana.

Naglašavaju da je zakonom predviđeno da se po višoj stopi PDV-a od 22 posto oporezuju visokokvalitetna vina i alkoholna pića, visokokvalitetne cigare i cigarilosi, luksuzni parfemi, odjeća i obuća od krzna, nakit i srodni proizvodi, satovi, vrhunski električni ili optički aparati, luksuzna vozila, umjetnička djela i oružje.

  • – Predložili smo nešto što nisu mogli da odbiju. Građani će osjetiti benefit odluka koje smo usvojili danas. Nastavit ćemo i dalje da predlažemo odluke koje će uticati da građani lakše preguraju ovo teško vrijeme – kazao je Šarović nakon sjednice, saopćeno je iz SDS-a.

    Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje