Subota, 22. Juna 2024.
Tuzlanski.ba logo

Počeo naučno-stručni skup o izazovima građenja tunela Prenj

Preuzmite sliku

Na otvaranju naučno-stručnog skupa na kome su se danas u Sarajevu okupili eminentni evropski i domaći stručnjaci iz oblasti projektovanja i gradnje tunela istaknuto je da je izgradnja tunela Prenj najzahtjevniji  projekt na autoputu Koridora Vc.

Skup čiji je implementator Udruženje inžinjenjera geotehničara u BiH, organizovali su Građevinski fakultet Univerziteta u Sajarevu, Fakultet za saobraćaj i komunikacije Univerziteta u Sarajevu, te Građevinski fakultet Sveučilišta u Mostaru.

Na otvaranju su učesnike skupa pozdravili premijer Federacije BiH Fadil Novalić i Nedžad Branković u ime Organizacionog odbora.

Premijer Novalić je istakao opredjeljenost Vlade FBiH za izgradnju prometne infrastrukture, dodajući da su ovakvi skupovi dokaz ozbiljnog pristupa izazovnim projketima, kao što je tunel Prenj, prenosi Fena

Ovom prilikom će evropski stručnjaci imati mogućnost da iznesu svoja saznanja i iskustva, a domaći učesnici koji su na indirektan ili direktan način uključeni u projekat, će se upoznati s potencijalnim problemima i izazovima pri realizaciji ovog projekta.

Tunel Prenj u dužini deset kilometara nalazi se na  dionici autoputa Konjic – Mostar. Procijenjena vrijednost ovog projekta je 250 miliona erua.

Izgradnja je planirana 2020. godine, te bi trebala trajati šest godina. Izvor finansiranja su Evropska banka za obnovu i razvoj i Evropska investicijska banka.

Investitor je Vlada Federacije BiH, a implementator projekta JP Autoceste FBiH. (Tuzlanski.ba)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje