Nedjelja, 21. Aprila 2024.
Tuzlanski.ba logo

OHR: Umjesto javnog uvida u njihov rad, političarima u RS namjeravaju dati imunitet

Preuzmite sliku

U zemlji s endemskom korupcijom i slabim pravosuđem, gdje političari rijetko odgovaraju za svoj rad, predloženi zakon o imunitetu RS će samo pogoršati situaciju – poručili su iz Ureda visokog predstavnika (OHR) povodom Nacrta zakona o imunitetu RS koji se nalazi na dnevnom redu sjednice Narodne skupštine RS i koji predviđa da zvaničnici zakonodavne i izvršne vlasti u RS ne mogu odgovarati za postupke u okviru svojih dužnosti.

Iz OHR-a u izjavi Feni naglašavaju da namjera koju vladajuća koalicija RS demonstrira ovim zakonom je da se političarima u RS-u da imunitet umjesto da se omogući javni uvid u njihov rad.

Ukoliko bude usvojen, ovim zakonom se proširuje krug funkcionera u entitetu RS koji se prilikom krivičnog i prekršajnog gonjenja, zbog nepoštovanja odluka visokog predstavnika u BiH, mogu pozvati na imunitet.

-Saradnja s OHR-om je obaveza prema Dejtonskom mirovnom sporazumu – poručuju tim povodom iz OHR-a.

Iz američke ambasade u BiH ranije je također ocijenjeno da zakon o imunitetu RS nije u skladu s međunarodnim standardima, da podriva vladavinu prava te da će “omogućiti veću korupciju i zloupotrebu vlasti od strane zvaničnika RS“.

Predsjednik NSRS Nenad Stevandić kaže da su, prema aktuelnom Zakonu o imunitetu u RS, poslanici u povlaštenom položaju u odnosu na druge funkcionere i da to nije prihvatljivo.

-Nije uredu da mi koji donosimo zakone u Narodnoj skupštini imamo imunitet od krivičnog gonjenja, a oni koji treba da provode odluke donesene u skupštini mogu krivično da odgovaraju – izjavio je ranije Stevandić.

Nacrtom zakona o imunitetu RS predviđa se i njegova retroaktivna primjena od 1. augusta 2021. godine, datuma kada je visoki predstavnik Christian Schmidt preuzeo dužnost.

Ukoliko bude usvojen ove sedmice, uslijedit će javna rasprava, nakon čega će u skupštinsku proceduru biti upućen i prijedlog tog zakona.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , , , ,