Četvrtak, 22. Februara 2024.
Tuzlanski.ba logo

Magazinović: Ukidanjem PDV na doniranu hranu BiH je rame uz rame sa Njemačkom, Italijom, Francuskom…

Preuzmite sliku

Delegati u Domu naroda Parlamenta BiH su sa 13 glasova za jednoglasno usvojili Prijedlog zakona o dopuni Zakona o porezu na dodatu vrijednost kojim je ukinut PDV na doniranu hranu.

Nakon što je prijedlog usvojen, medijima se na press konferenciji obratio jedan od predlagača Saša Magazinović.

“Brojni predstavnici međunarodnih zajednica zovu i pitaju sjećate li se kad je u jednom domu federalnog parlamenta postignut ovakav koncenzus. Moj lični stav je da ima više pitanja oko kojih se slažemo, nego ovih drugih, samo što su ova druga pitanja više u centru pažnje.

Ovo je velika stvar. Ja sam zahvalan kolegicama i kolegama. Ovo je zaista jedna lijepo ispričana priča koja smtram da zaslužuje afirmaciju”, kaže Magazinović.

Dodaje da nas usvajanje ovog Prijedloga zakona svrstava rame uz rame sa zemljama Evropske unije kao što su Njemačka, Francuska, Italija, Belgija….

“Oni koji doniraju hranu, ne moraju platiti PDV, odnosno ne bivaju kažnjeni. Ogromna količina hrane se godišnje baci u BiH jer je isplativije je baciti nego neko je donirati”.

Naveo je ko će sve imati korist od usvajanja ovog Prijedloga zakona.

“Korisnici javne kuhinje će imati veliku korist od ovog zakona. Gradovi i opštine će imati korist jer oni iz budžeta izdvajaju novac za javnu kuhinju. Sad će te hrane biti mnogo više za javne kuhinje, a taj novac će moći biti uložen u nešto drugo. Privrednici će također biti u dobiti. Nema nikoga kome je nanesena šteta, a mnogi su oni koji će imati korist od ovog zakona”, dodao je.

Objašnjava koja je dalja procedura.

“On sada ide na objavu u Službene novine, a primjena ide 60 dana poslije toga. Treba u tom periodu napraviti sistem u kojem neće biti zloupotrebe. Uprava za indirektno oporezivanje radi na tome. Mislim da bi mogla to završiti i prije roka od 60 dana”, zaključio je Magazinović.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , , ,