Srijeda, 29. Maja 2024.
Tuzlanski.ba logo

Kupovina namirnica za 100 maraka nekad i sad: Život bh. građana sve teži

Preuzmite sliku

Prisjećajući se ranijih vremena, brojni podsjete na činjenicu da se nekad, još dok je vrijedila njemačka valuta, za 100 maraka moglo kupiti prehrambenih namirnica za cijeli mjesec.

Danas je to tek kap u moru, s obzirom na rapidan pad cijena proteklih godina. Što je još problem u odnosu na to vrijeme jeste da su plaće padale, a cijene rasle. Večernji list proveo je anketu među kućanicama, studenticama, medijskim službenicama i sportskim trenericama koje su komentarisale današnje cijene namirnica bez kojih nije moguće funkcionisati.

‘Krpljenje’ kraja s krajem

Što se tiče cijena namirnica, smatram kako su dosta visoke s obzirom na prosječna mjesečna primanja u državi. Živim u četveročlanoj porodici i zaista je teško preživjeti s mjesečnom plaćom. Ljudi doslovno “krpaju” kraj s krajem i većina njih koja radi kod privatnika pokušava vikendom raditi negdje kako bi mogla zaraditi dodatni novac za život”, govori nam Andrea Jakiša. “Ko uspije s prosječnom plaćom “izgurati” mjesec dana u BiH, pravi je čarobnjak“, ističe Franka Čale Braćić.  U BiH je svakim danom sve teže i teže. Cijene osnovnih životnih namirnica rastu, a plaće ostaju iste, one minimalne, ili se čak i umanjuju, kaže nam. I Anja Puhalo smatra da su cijene namirnica u BiH u odnosu na primanja previsoke. “Cijenu svih osnovnih životnih namirnica trebalo bi uskladiti s primanjima. Cijene voća i povrća su pogotovo visoke, i to je nelogično”, zaključuje.

Zdravije iz svog vrta

Mara Anić kaže da su cijene namirnica u BiH u nerazmjeru sa životnim standardom, rastućom nezaposlenošću i općenito lošim ekonomskim stanjem u državi.

  • povrce
  • “Stoga jednoj, na primjer, četveročlanoj porodici u BiH, nakon što izmiri troškove režija, komunalija, da ne kažem kredita i kartica, teško je, ili gotovo nemoguće, živjeti od prosječne plaće u Bosni i Hercegovini”. Marija Perić je optimistična najviše zbog činjenice da u BiH ima dosta plodnog tla. “Mnogi se pitaju zašto će saditi krompire jer 10-ak kilograma košta nekoliko maraka i ne žele se mučiti, što je pogrešan stav. Naši stari znali su što znači biti siromašan i mukotrpno su radili kako bi prebrodili bilo kakvu krizu. Posadit će nekoliko kilograma krompira i imat će što jesti. Smatram kako svi koji imaju zemljište mogu posaditi neko voće i povrće i tako sebi priuštiti kvalitetniji, zdraviji i jeftiniji život”, zaključila je Marija Perić. (Tuzlanski.ba)

    Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

    Ključne riječi: , ,