Četvrtak, 30. Maja 2024.
Tuzlanski.ba logo

Konkurs za samozapošljavanje bio otvoren minut

Preuzmite sliku

Javni poziv za Program sufinansiranje samozapošljavanja 2018. godine koji je raspisao Zavod za zapošljavanje FBiH otvoren je u 8:00, a zatvoren u 8:01 sati.

Osobe koje su se željele prijaviti nakon toga dobile su poruku da to nije moguće jer nema raspoloživih sredstava.

Isti slučaj bio je i prošle godine kada je konkurs trajao osam minuta. Mnoge nezaposlene osobe i poslodavci koji su se željeli prijaviti za startup program izrazili su nezadovoljstvo jer u pozivu koji je najavljen 16. februara nije rečeno da će biti otvoren ovako kratko.

Iz Federalnog zavoda za zapošljavanje kazali su kako je Javni poziv morao biti zatvoren tako brzo zbog velikog interesa i ograničenosti sredstava.

“Tokom ove godine Javni poziv će biti objavljen još dva puta tako da sve osobe koje danas nisu mogle aplicirati imat će tokom godine u dva navrata priliku da to učine. Proces apliciranja i realizacija programa su apsolutno transparentni te će danas na stranici zavoda biti dostupni spiskovi aplikanata”, kazali su iz ove institucije, piše Klix.ba.

FZZZ objavio je tri poziva od kojih su dva objavljena juče. Takođe su kratko trajali, a na web stranici je objavljeno kako je zbog dovoljnog broja pristiglih prijava i ograničenosti sredstava Javni poziv zatvoren za Tuzlanski, Zeničko-dobojski, Srednjobosanski, Unsko-sanski, Hercegovačko-neretvanski, Zapadnohercegovački, Kanton Sarajevo i Kanton 10. Na oba programa objavljena je lista aplikanata.

Za ova tri programa ove godine je izdvojeno 40 miliona KM. Prema izjavama direktorice FZZZ-a Helene Lončar, cilj je zapošljavanje najmanje 11.000 osoba s evidencije nezaposlenih u FBiH. Zavod će sufinansirati prvo radno iskustvo, zapošljavanje žena i mogućnost produženog sufinansiranja i zapošljavanja.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje