Ponedjeljak, 17. Juna 2024.
Tuzlanski.ba logo

Je li došlo do promjene cijena smještaja u domovima za starije osobe u TK?

Preuzmite sliku

Sve je više starijih osoba koje su zbog različitih životnih okolnosti ostale same ili čije zdravstveno stanje iziskuje stalni nadzor. Najbolja rješenja u tom slučaju pružaju penzionerski domovi.

U Bosni i Hercegovini dostupna je široka ponuda domova za starije i nemoćne osobe, a cijene smještaja najčešće variraju iz godine u godinu. Tuzlanski.ba donosi pregled cijena za tekuću godinu u Tuzlanskom kantonu. 

Najpopularniji i najpristupačniji dom na ovom prostoru je Dom penzionera Tuzla koji pruža usluge smještaja, ishrane, zdravstvene njege i higijene za starije osobe, a u posebnom odjelu i hotelske usluge za komercijalne goste. Cijene su definisane na osnovu zdravstvenog stanja osobe, a podijeljene su u sljedeće kategorije: za pokretne osobe koje samostalno obavljaju životne akivnosti, polupokretne/nepokretne osobe, zatim one koji se hrane putem sonde, te za korisnike koji boluju od nekih oblika demencije, Parkinsonove i Alzhajmerove bolesti.

 • D
 • Tako je smještaj za pokretene osobe u jednokrevetnoj sobi 980,00 KM, dok je u dvokrevetnoj cijena nešto niža i iznosi 820,00 KM. Za pulupokretne/nepokretne osobe cijena dvokrevetne sobe iznosi 1.100,00 KM.

  Za korisnike koji se hrane putem sonde mjesečna cijena usluge iznosi. 1.200,00 KM. Korisnicima koji boluju od svih oblika demencije, Parkinsonove i Alzhajmerove bolesti mjesečna cijena usluge smještaja iznosi 1.250,00 KM za jednokrevetnu sobu, dok je za dvokrevetnu sobu iznos 1.150,00 KM.  Korisnici koji su smješteni u ovoj ustanovi pored navedenih troškova moraju izdvojiti dodatnih 100,00 KM za potrebe prevoza i potrebnog higijenskog i medicinskog materijala.

  S obzirom na veliku zainteresovanost aktuelne su i liste čekanja. Uporedimo li ovogodišnje sa prošlogodišnjim cijenama smještaja u Domu penzionera u Tuzli, da se zaključiti da nije dolazilo do povećanja iznosa.

  Vezano | Ovo su cijene smještaja starijih osoba u javnim i privatnim ustanovama u Tuzli

  Kada je riječ o privatnim domovima, oni su također rasprostranjeni u Tuzlanskom kantonu.

  Privatni domovi za starije i nemoćne osobe u Tuzli se razlikuju od javnih domova u cijeni koje su znatno drugačije. Privatni domovi također, pružaju usluge smještaja u jednokrevetnim i dvokrevetnim sobama koje su moderno opremljene, dok neke čak imaju i internet. U cijenu smještaja su uključene usluge konstantne brige i njege, pranje veša, usluge doktora porodične medicine, fizioterapeuta, socijalnog radnika i neuropsihijatra.

  U privatnim domovima cijene se kreću od 1300,00 KM do 1500,00 KM u zavisnosti od mnogih faktora, odnosno da li je riječ o osobi koja je pokretna, nepokretna, ili dementna.

  Također, u mnogim domovima postoji mogućnost smanjenja cijene smještaja ako je riječ o bračnom paru. Kod većine privatnih domova smještajni kapaciteti su popunjeni, dok su liste čekanja sve duže. (Tuzlanski.ba)

  Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje