Četvrtak, 22. Februara 2024.
Tuzlanski.ba logo

Ovo su cijene smještaja starijih osoba u javnim i privatnim ustanovama u Tuzli

Preuzmite sliku

Kako se Bosna i Hercegovina, kao i ostatak Evrope, suočava s inflacijom, gdje su cijene hrane i pića za godinu dana porasle za 12,8 posto, nestvarno je bilo očekivati da se to neće odraziti i na druge kategorije, poput cijena usluga u staračkim domovima.

Popularno je mišljenje da će starije osobe dobiti najbolju njegu kod kuće, okruženi svojim bližnjima koji će se brinuti o njima, iako je to često društveno i ekonomski izazovno.

Međutim, široka ponuda domova za starije, koji svojim korisnicima pružaju sve što im treba, počinje zvučati kao dobra ideja za sve veći broj ljudi, ali postavlja se pitanje finansijske mogućnosti naročito u izazovnom vremenu sa kojim se susreće najveći broj bh. građana.

Cijene smještaja

Dom penzionera Tuzla na svojoj web stranici ima javno dostupan cjenovnik usluga. Korisnici su podijeljeni u dvije kategorije, a od toga zavisi i cijena usluge.

Tako je, naprimjer, smještaj u jednokrevetnoj sobi za pokretne osobe koje samostalno obavljaju životne aktivnosti (I kategorija) 980 KM, dok je cijena za smještaj u dvokrevetnoj sobi nešto niža- 820 KM.

Za pokretne osobe koje samostalno obavljaju životne aktivnosti, kao što su održavanje lične higijene, kupanje, odijevanje, fiziološke potrebe, objedovanje u restoranu, svjesne su, orijentisane i samostalno uzimaju medicinsku terapiju, osim inzulina, mjesečna cijena smještaja u jednokrevetnoj sobi bila je 647 KM, dok je cijena u dvokrevetnoj sobi bila niža za 100 KM.

Za polupokretne/nepokretne osobe (II kategorija) kojima su potrebne usluge kupanja, presvlačenja, hranjenja, davanja terapije, te osobe koje koriste pelene za odrasle, mjesečna cijena usluga smještaja u dvokrevetnoj sobi iznosi 1.100 KM.

Korisnici koji se hrane putem nazogastrične sonde mjesečna cijena usluga smještaja iznosi 1.200 KM.  ​

Korisnici koji boluju od svih oblika demencije, Parkinsonove i Alzhajmerove bolesti mjesečna cijena usluga smještaja iznosi u jednokrevetnoj sobi I kategorija korisnika 1.250 KM, a u dvokrevetnoj sobi II kategorija korisnika 1.150 KM.

 • “Svi korisnici koji su smješteni u našu Ustanovu, plaćat će pored mjesečne cijene usluga smještaja, i dodatni novčani iznos na mjesečnom nivou od po 100,00 KM za troškove i to: pelena, čišćenje i mijenjanje urinarnog katetera, čišćenja i mijenjanja stome, organizovanje prevoza na dijalizu i hemoterapiju za svaki trošak posebno”, napisano je na stranici Doma, a cijene su stupile na snagu 1. marta ove godine.

  Na posljednjoj sjednici Gradskog vijeća Tuzla jednoglasno je usvojen izvještaj o radu JU Dom penzionera Tuzla:

  “Uvijek imamo oko 200 korisnika usluga, popunjeni smo. U 2022. godini počeli smo pružati dvije nove vrste usluga. Prva je smještaj za dementne osobe, osobe koje boluju od Parkinsonove i Alzheimerove bolesti i otvorili smo 11 soba, 22 ležaja, mislili smo da to nećemo tako brzo popuniti, ali nažalost potreba je sve veća da smo to u roku od 60 dana popunili. Druga je usluga hranjenja korisnika putem gastro sondi”, rekao je Mirsad Bakalović, direktor Doma penzionera Tuzla.

 • Privatni domovi za starija i iznemogla lica u Tuzli

  Situacija je malo drugačija kada je riječ o smještaju u neke od privatnih domova za starija lica na području Tuzle i okolice.

  Naime, privatne ustanove također pružaju smještaj u jednokrevetnim, dvokrevetnim ali i trokrevetnim sobama, no cijene su znatno drugačije. Kreću se od 1.150 do 1.600 KM, u zavisnosti od vrste smještaja i zdravstvenog stanja korisnika, odnosno da li je pokretna, teže pokretna ili nepokretna, dementna i sl…

  U cijenu obično ulazi smještaj, ishrana, 24-satna briga i njega, pranje veša, usluge doktora porodične medicine, stalno zaposlenog fizioterapeuta, socijalnog radnika, neuropsihijatra.

  U bolje opremljenim domovima svaka soba posjeduje TV, internet, a u većini slučajeva ima vlastito kupatilo, a pojedini imaju i teretni lift za laku pokretljivost…

 • Mnogi ne mogu priuštiti smještaj u domove

  Čak i nakon povećanja penzija pri čemu najniža iznosi 538,27 KM, zajamčena 642,40 KM, a najviša 2.626,42 KM, očito je da su cijene smještaja i dalje izuzetno visoke da bi penzioneri sebi mogli sami osigurati smještaj u nekom od domova.

  U Porodičnom zakonu Federacije BiH je jasno propisano da je punoljetno dijete dužno izdržavati svog roditelja koji je nesposoban za rad i ne može se zaposliti, a nema dovoljno sredstava za život ili ih ne može ostvariti iz svoje imovine.

  Dijete se može osloboditi dužnosti izdržavanja roditelja koji ga iz neopravdanih razloga nije uzdržavao u vrijeme kada je bio obvezan u skladu s odredbama ovog zakona – stoji u zakonu.

  Za one penzionere koji nemaju djecu ili čija djeca nisu u mogućnosti finansijski im pomoći, prilikom smještanja u staračke domove uključuju se nadležni centri za socijalni rad koji snose dio troškova. (Tuzlanski.ba)

  Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje