Ponedjeljak, 27. Maja 2024.
Tuzlanski.ba logo

Ishrana tokom mjeseca ramazana: Izbjegavati gazirana pića i masnu hranu

Preuzmite sliku

Ishrana vjernika tokom predstojećeg mjeseca posta, ramazana, razlikuje se od svakodnevne ishrane, stoga je potrebno obratiti pažnju na savjete ljekara i nutricionista kako bi organizam funkcionisao bez većih problema i tokom posta, poručuju medicinski radnici.

Podsjećajući kako će muslimanski vjernici u Bosni i Hercegovini ove godine postiti skoro 18 sati dnevno, specijalista urgentne medicine zaposlen u Zavodu urgentne medicine u Sarajevu Kemal Kadrić u razgovoru za Anadolu Agency (AA) napominje kako je potrebno da vjernici konzumiraju hranu koja se sporo probavlja uključujući onu koja sadrži hranjiva vlakna.

 • Kemal Kadrić001-20150617
 • – Izbjegavati kaloričnu hranu –

  Tokom mjeseca posta preporučio bih ishranu bogatu vitaminima, mineralima i oligo elementima. Da koriste sezonske salate, voće i povrće. Izbjegavati kaloričnu hranu, prilikom iftara izbjegavati gazirana pića, i to hladna pića. Koristiti mlaku vodu i sokove, iftariti se hurmom“, kazao je Kadrić.

  Prema njegovim riječima, masna hrana ne zadovoljava dnevne potrebe čovjeka u toku dana i luči se putem kože. U namirnice koje organizam probavlja sporije, spadaju, pored ostalog grašak, ječam, pšenica, grah, riža… Lako probavljive namirnice, sa druge strane, su one koje sadrže šećer i bijelo brašno.

  Vlakna koja uveliko hrane organizam tokom dana su ona iz voća sa korom te sušeno voće među kojima kajsije, smokve ili šljive.

  Kada je riječ o piću, Kadrić dodaje kako se postačima tokom ramazana ne preporučuje konzumiranje gaziranih pića koja imaju loš utjecaj na organizam te izazivaju smetnje u želucu i crijevima.

  Tako da je bolje da, ako se može, konzumira toplija voda, prirodni sokovi na sobnoj temperaturi ugrijani kako bi organizam bio zaštićen“, ističe Kadrić.

  Napominjući kako se pacijenti u velikom broju zbog raznih tegoba i tokom mjeseca posta javljaju u Zavodu urgentne medicine, dodaje da je najčešće riječ o prejedanju.

  – Čuvati se povišenog tlaka –

  Tegobe su uglavnom gastrološkog karaktera i javljaju se sat ili dva nakon iftara, uslijed prejedanja i konzumacije veće količine hrane. Tu su bolovi u stomaku, povraćanje. Pacijenti koji imaju visok pritisak, a ne piju redovno lijekove mogu biti u stanju povišenog tlaka“, kazao je.

  Postači koji svakodnevno uzimaju redovne terapije lijekova također mogu uskladiti uzimanje medicinskih aparata sa cjelodnevnim postom.

  Primati redovnu terapiju lijekova i postiti je moguće tako što ćete lijekove uzimati na sehuru i na iftaru. Ukoliko pacijent mora uzimati lijekove, onda se post ne preporučuje. A s obzirom na dolazak toplijih dana, starijim osobama preporučuje se da ne izlaze i svoje obaveze da prilagode ujutru do 10 sati. Ako moraju izaći, da to bude lagana odjeća i da pokriju glavu“, poručio je Kadrić.

  Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje