Četvrtak, 22. Februara 2024.
Tuzlanski.ba logo

INZ: Neurađena deratizacija ozbiljna zdravstvena prijetnja za građane

Preuzmite sliku

Institut za zdravlje i sigurnost hrane Zenica (INZ) upozorio je da neurađena ili loše urađena deratizacija predstavlja ozbiljnu zdravstvenu prijetnju za sve građane.

“Provođenje preventivne sistematske deratizacije – proljetna i jesenja faza je obaveza. Uzimajući u obzir vremenske prilike, značajan pad temperatura u kratkom vremenskom intervalu, sve je učestalija pojava glodara u zatvorenim prostorima. Iz navedenog razloga je jako važno da se preventivna sistematska deratizacija sprovede na stručan i kvalitetan način, a odgovornost nije samo na onom ko provodi deratizaciju, nego i građanima i pravnim subjektima gdje se provodi deratizacija”, ističu iz Instituta.

Stručnjaci INZ-a pojašnjavaju da ukoliko se navedene aktivnosti provode neplanski i sporadično, u konačnici one ne rješavaju problem glodara, čime se ne ostvaruje potreban preventivni efekat zaštite.

“Veoma je bitno da svi građani razumiju da svojim pravom izbora pružatelja usluge preventivne deratizacije, te načina na koji se ona provede preuzimate i rizik urađenog posla, odnosno posljedica koje mogu nastati, ukoliko te usluge budu urađene fiktivno, djelimično ili na nepropisan način. Zdravlje stanovništva mora biti “nulti prioritet” u ovoj djelatnosti”, poručili su.

Deratizacijom se štetnim vrstama glodara sprječava ulaženje, zadržavanje, hranjenje i razmnožavanje, odnosno reducira broj ili onemogućava prisustvo štetnih glodara u stambenim i poslovnim prostorima, njihovoj okolini kao i drugim prostorima, mjestima boravka ljudi i vršenja proizvodno prodajnih djelatnosti, saopšteno je iz Instituta za zdravlje i sigurnost hrane Zenica.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje