Ponedjeljak, 15. Aprila 2024.
Tuzlanski.ba logo

Hadžić: Za gradnju brze ceste Tuzla-Sarajevo nisu problem finansije već nedostatak projekta

Preuzmite sliku

Makroekonomski analitičar i profesor Faruk Hadžić iz Tuzle, nedavno se oglasio na svojoj Facebook stranici povodom povećanja sredstava za Budžet Federacije BiH.

Hadžić je tom prilikom naveo da bi se trebala izdvojiti određena sredstva kako bi se počeli raditi na putnoj deblokadi Tuzlanskog kantona, a za to je ponudio i konkretno rješenje.

“Za desetak dana će se glasati o Budžetu FBiH za 2023. godinu. Već sada znamo da će se prema ovom prijedlogu, Budžet FBiH povećati za 893 miliona KM i to sa 4,47 na 5,45 milijardi KM. U okviru ovog budžeta, barem 5 miliona KM se treba i mora izdvojiti za početak izrade projektne dokumentacije za putnu deblokadu Tuzlanskog kantona.” naveo je Hadžić.

U svom novom statusu Hadžić navodi da iako se amandman usvoji gradnja ne može krenuti odma, jer nažalost ne postoji projektna dokumentacija za ovu dionicu:

“Prije nekoliko dana najavio sam da radim na pripremi amandmana na Prijedlog Budžeta FBiH za 2023. godinu, kako bi se izdvojila sredstva za izradu planske dokumentacije za brzu cestu Tuzla – Sarajevo. Amandman je pripremljen sa obrazloženjem i poslan zastupnicima, koji su se javili i iskazali interes da se ovaj problem cestovne povezanosti Tuzle i Sarajeva krene rješavati Osjećam potrebu za još par pojašnjenja vezano za ovaj prijedlog.

Ukoliko ovaj amandman bude prihvaćen, to ne znači da će ubrzo krenuti i sama gradnja. Naime, naš najveći problem nisu finansijska sredstva, već nedostatak projekata. Zbog toga često ulazimo o područje populizma gdje se obećava gradnja, a ustvari nismo napravili ni prvi korak, a to je plan.

Ideja je, da se u prve dvije godine mandata završi izrada planske dokumentacije, tako da se mogu stvoriti pretpostavke da se u 2025. i 2026. godini krene sa gradnjom prema definisanim lotovima. Žalosno je što smo do sada izgubili par desetljeća, a da bar nismo uradili projektnu dokumentaciju za ovu dionicu.

Bez obzira, idemo dalje Ovo je samo početak, pratit ćemo ekonomska kretanja u ovoj godini i u skladu sa tim, predlagati nove ideje, prijedloge izmjena i dopuna zakona i inicijativa prema zastupnicima, kako bi se unaprijedio naš svakodnevni život.” navodi Hadžić.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje