Četvrtak, 25. Aprila 2024.
Tuzlanski.ba logo

Faruk Hadžić o putnoj deblokadi TK: Vrijeme putovanja između Sarajeva i Tuzle spustiti na oko jednog sata

Preuzmite sliku

Makroekonomski analitičar i profesor Faruk Hadžić iz Tuzle, oglasio se na svojoj Facebook stranici povodom povećanja sredstava za Budžet Federacije BiH.

Hadžić navodi da bi se trebala izdvojiti određena sredstva kako bi se počeli raditi na putnoj deblokadi Tuzlanskog kantona, a za to je ponudio i konkretno rješenje.

“Za desetak dana će se glasati o Budžetu FBiH za 2023. godinu. Već sada znamo da će se prema ovom prijedlogu, Budžet FBiH povećati za 893 miliona KM i to sa 4,47 na 5,45 milijardi KM.

U okviru ovog budžeta, barem 5 miliona KM se treba i mora izdvojiti za početak izrade projektne dokumentacije za putnu deblokadu Tuzlanskog kantona. Ako bi se ova sredstva osigurala, uz malo sreće, do kraja ovog mandata, mogli bi gledati početak gradnje AC i BC na području Tuzlanskog kantona. Najveći problem jeste što trenutno nema projekata, a kada nema projekata, onda se ne mogu ni graditi pojedine dionice.

Strateški, politički i ekonomski bi bilo dobro da jedan od tih pravaca bude brza cesta (BC) od Sarajeva do Tuzle i od Tuzle do Doboja, uz već najavljenu autocestu (AC) od Tuzle do Orašja. Spajanjem ove dvije brze ceste na području oko Međunarodnog aerodroma Tuzla, povezali bi se mnogi gradovi unutar Tuzlanskog kantona, ali i Tuzlanski kanton sa državom i inostranstvom. Time bi se dobila direktna i brza veza do Zagreba, Sarajeva, Banja Luke, pa i Beograda, što otvara ogroman potencijal za ekonomski razvoj i nova radna mjesta.

Također, povezivanjem Sarajeva i Tuzle brzom cestom, moguće je spustiti vrijeme putovanja na oko jednog sata, čime bi naša dva najprometnija aerodroma bila povezana brzom cestom i otvorilo nove perspektive.

Uvreda je izdvajati par miliona maraka kako bi se u jednom mandatu možda napravila jedna traka za spora vozila. To nama ne treba, već nam trebaju ozbiljni planovi i ozbiljno povezivanje.

U ovom budžetu, po prvi put je prepoznat i USK, gdje bi također trebala biti odvojena sredstva za početak gradnje brze ceste.

Pripremam amandmane na ovaj prijedlog Budžeta za 2023. godinu, kako bi se odobrila sredstva za povezivanje Tuzle sa Banja Lukom preko Doboja i Tuzle i Sarajeva, sve brzim cestama” – napisao je Hadžić u svojoj objavi.

Zastupnici u Parlamentu FBiH koji imaju interes za ovu ideju, mogu mi se javiti, bez obzira iz koje stranke dolaze, dodao je Hadžić.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , , , ,