Ponedjeljak, 17. Juna 2024.
Tuzlanski.ba logo

Dodik u Srebrenici o razlazu: Za 30 dana ćemo Federaciji uručiti prijedlog sporazumnog razdruživanja

Preuzmite sliku

Milorad Dodik, predsjednik Republike Srpske, danas boravi u Srebrenici. Na dan kada treba biti usvojena Rezolucija o genocidu, Dodik je ponovo aktualizirao priču o razdruživanju. 

U svom govoru i obraćanju medijima, Dodik je kazao da će, na sjednici Vlade RS –a koja se također danas održava u Srebrenici, inicirati dva prijedloga.

”Mi ćemo inicirati dvije krupne stvari. Prva je da ćemo dogovoriti jedan dan koji ćemo godišnje obilježavati kao Dan žrtava Srebrenice imajući u vidu i bošnjačke i srpske žrtve, na tom prostoru. A ne da se samo favorizuju jedne. S druge strane, danas će Vlada na moj prijedlog, vjerujem, prihvatiti inicijativu da u narednih 30 dana sačini analizu, jedan opširan izvještaj o funkcionisanju ovih prethodnih 30 godina i da sa rezultatom za 30 dana Federaciji kao strani potpisnici Dejtonskog sporazuma uručimo naš prijedlog sporazumnog razdruživanja i da se vratimo u okvire naših nadležnosti i onoga što smo mi unijeli u Bosnu i Hercegovinu. Dakle, Bosna i Hercegovina je nastala tako što je spojena volja Republike Srpske i Federacije Bosne i Hercegovine.”, kazao je.

Vezano | Gradonačelnik Srebrenice: Rezolucija je tendeciozna, ne pokazuje stvarnu sliku onog što se desilo u prošlosti 

Interesantno je i da se sjednice Vlade RS -a ranije nisu održavale u Srebrenici, no baš danas je, odlukom Dodika, bilo potrebno doći u ovaj grad, sve uz veliki broj policije i oklopnih vozila. I kao da samim tim nije stvorena napeta atmosfera u ovoj opštini, Dodik je kroz svoje obraćanje još jednom relativizirao zločine te uvrijedio srebreničke žrtve.

”Od početka je priča o Srebrenici, sa strane muslimana i međunarodnih faktora, bila lažna i konstruisana laž. Pričaju o nekih osam hiljada žrtava. Oni sve ove godine nisu uspjeli da dokažu taj broj jer taj broj ne postoji. Ima i potrvda da su živi upisani na tim pločama”, naveo je Dodik, između ostalog.

Istovremeno, Dodik se oglasio i na svom X profilu.

”Danas smo u Bratuncu i Srebrenici da skrenemo pažnju na istorijsku nepravdu nanesenu srpskom narodu. Činjenicu koju moćnici u svijetu i naši susjedi potpuno zanemaruju, a to je da je u zločinima koje je muslimanska struktura počinila na ovim prostorima stradalo 3.500 Srba i da za te zločine niko nije odgovarao.”, napisao je, između ostalog.

Podsjećamo, za usvajanje Rezolucije o genocidu u Srebrenici glasat će se danas u 16 sati. (Tuzlanski.ba)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , ,