Srijeda, 12. Juna 2024.
Tuzlanski.ba logo

Gradonačelnik Srebrenice: Rezolucija je tendeciozna, ne pokazuje stvarnu sliku onog što se desilo u prošlosti

Preuzmite sliku

Gradonačelnik općine Srebrenica Mladen Grujičić rekao je u Jutarnjem programu RTRS-a da je Rezolucija o genocidu u Srebrenici atak na Republiku Srpsku, Srbiju i čitav srpski narod i da u ovom trenutku Srbi moraju biti jedinstveni, jer iza svega stoji pokušaj njihovog uništenja.

“U Srebrenici se danas održava sjednica Vlade Republike Srpske i Srebrenica je danas mjesto sabornosti srpskog naroda. Srbi se ne smiju dijeliti na poziciju i opoziciju kada su u pitanju ovakve stvari. Srbi su prepoznali šta se desilo, znaju da će rezolucija biti usvojena, ali su upoznati sa borbom Srbije i Republike Srpske,” rekao je Grujičić za RTRS.

Dodao je da su Srbi u RS-u zahvalni “borbi predsjednika Dodika i predsjednika Vučića i svim onim ljudima koji su dali svoj doprinos da mnoge zemlje odustanu a koje su u prvi mah imale namjeru podržati rezoluciju”.

Grujičić je istakao kako će Rezolucija o genocidu u Srebrenici biti usvojena manjinom. Prema njegovim riječima predlagači Rezolucije su je ciljano kandidirali za skupštinu UN-a jer “tu i manjina može da odluči i da izglasa ovu rezoluciju”.

On je istakao da Rezolucijom o Srebrenici žele zabraniti priču o istini i iznošenje argumenata i, kako kaže, staviti tačku na svoju laž.

“Rezolucija je tendeciozna. Ona ne pokazuje stvarnu sliku u Srebrenici i šta se to desilo u prošlosti. O tome se treba raspravljati, ali očigledno je da ova rezolucija treba zabraniti priču o istini, iznošenje argumenata koji su već svima poznati i da se jednom stavi tačka na tu laž koju su oni nametnuli već odavno, ali koju sada treba da zabetoniraju i da se o tome više ne smije pričati,” poručio je.

Grujičić je rekao da bi usvajanje rezolucije vratilo Srebrenicu u nestabilno vrijeme, narušilo suživot i stabilnost općine postignutu u posljednjih osam godina.

“Srebrenica je stabilna općina i primjer mutkulturalnim društvima. To nekom očito smeta i namjerno dižu tenzije,” rekao je on, dodajući da srpski narod želi živjeti u miru.

Grujičić je istakao da je poražavajuća činjenica da je Njemačka predlagač rezolucije, kada se zna da je to zemlja koja je počinila genocid u Drugom svjetskom ratu.

“Njemačka je zajedno sa ustašama iz NDH i sa ustašama koji su bili pripadnici muslimanskog naroda u Prvom i Drugom svjetskom ratu na ovim prostorima ubili preko milion Srba i oni su se udostojili da oni nekome stave pečat genocidnog naroda,” poručio je, između ostalog.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje