Utorak, 28. Maja 2024.
Tuzlanski.ba logo

Dodik: Nećemo muslimansku vojsku u BiH čije se pripadnice mogu prekriti

Preuzmite sliku

Član Predsjedništva BiH Milorad Dodik istakao je da su problem u BiH stranci, ni izabrani ni imenovani, koji prave nered u BiH.

Mi smo jedina kolonija u Evropi, konstatovao je Dodik u intervjuu za njemački list “Velt”, podsjetivši da u BiH ne postoji nacionalni, već zajednički nivo što je utvrđeno Ustavom BiH i da Republika Srpska želi da se to poštuje i ništa više od toga.

On je pojasnio da, prema Ustavu, zajednički nivo nije nadležan za vojsku, niti za poreski sistem, ni za sudstvo, te da su za to odgovorni entiteti.

Vezano | Dodik za “Welt”: Žao mi je što Schmidt prolazi kroz ovo jer je dobra osoba, ali i moja majka je dobra osoba pa nije visoki predstavnik

Kada je riječ o vojsci, Dodik je pojasnio da Republika Srpska ima ustavno pravo na vojsku i da je to predviđeno Dejtonskim sporazumom.

Član Predsjedništva je podsjetio da je Vojska Republike Srpske postojala do 2005. godine kada su stranci slagali da bi bilo bolje da BiH ima zajedničku vojsku, a sada je sasvim jasno da je to bilo pogrešno.

“Mi nećemo muslimansku vojsku, a u tom pravcu to ide. Nedavno je sud u Sarajevu presudio da vojnici muslimanske vjeroispovijesti imaju pravo da nose brade, da se pripadnice Oružanih snaga BiH mogu prekriti, a neke zemlje u Evropi to zabranjuju u javnim prostorima” naveo je Dodik i dodao da će o tome kako ojačati povjerenje u Oružane snage BiH biti razgovarano narednih mjeseci.

Ako bude postignut dogovor, naglasio je Dodik, Republika Srpska bi mogla da ostane dio toga, ako ne – biće razmotrene druge alternative.

Upitan da prokomentariše poziv ministra spoljnih poslova Njemačke Analene Berbok na sankcije protiv njega, Dodik je odgovorio da zna šta znači početak mandata i da nova ministarka ima svoje ambicije.

Kada je riječ o odnosu sa predsjednikom Ruske Federacije, Dodik je rekao da se više puta sastao sa Vladimirom Putinom i da on obavlja veoma odgovornu funkciju.

“Putin je rekao da je zainteresovan da se mir u BiH održi po svaku cijenu. On poštuje ustav i ne miješa se u unutrašnje stvari u BiH” naglasio je Dodik. (N1)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje