Petak, 27. Maja 2022.
Tuzlanski.ba logo

Dodik za “Welt”: Žao mi je što Schmidt prolazi kroz ovo jer je dobra osoba, ali i moja majka je dobra osoba pa nije visoki predstavnik

Preuzmite sliku

Njemačka ministrica vanjskih poslova Analena Berbok nema pojma o našem životu, rekao je Dodik

Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorad Dodik rekao je u intervjuu za “Welt” da nova ministrica vanjskih poslova Njemačke Annalena Baerbock nema pojma o našem životu.

“Znam šta znači početak mandata. I da nova ministrica ima svoje ambicije. Vaši zahtjevi su djelimični. Meni se to ne čini primjerenim za njemačku demokratiju. Zašto bi Njemačka ili bilo koja druga država trebala vladati našom državom? Vlada treba da radi sa demokratski izabranim zvaničnicima”, rekao je Dodik.

Dodik je istakao kako je na funkciju člana Predsjedništva izabran sa 60 posto glasova.

“A ministrica Berbok predstavlja stranku koja nije najveća u Njemačkoj. Možda joj je potreban brz uspjeh i misli da ovdje može nešto postići. Ali uspjeh se mjeri na kraju, a ne na početku. Ona nema pojma o našem životu, nikad nije bila ovdje. Želio bih da vas pozovem na intervju. Trebala bi razgovarati s nama”, kazao je Dodik.

Član Predsjedništva BiH se potom osvrnuo na visokog predstavnika u našoj zemlji Christiana Schmidta. Rekao je da Dejtonski sporazum predviđa da visokog predstavnika moraju imenovati potpisnici, među kojima je i RS, a potvrditi ga Vijeće sigurnosti UN-a.

Dodik je rekao kako se ništa od toga nije dogodilo, ali da mu je žao Schmidta što mora prolaziti kroz sve ovo, jer je dobra osoba. Onda je Dodik u svom stilu poručio kako je i njegova majka dobra osoba, ali nije visoki predstavnik.

Nije kao njemačka ministrica

On je ponovo istakao da se sastao sa ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom, za kojeg je rekao da je po svaku cijenu zainteresovan da održi mir u Bosni i Hercegovini.

– Poštuje Ustav. I drži se podalje od unutrašnjih poslova. Nije kao njemačka ministrica – rekao je Dodik, koji je ponovo naveo kako se zalaže za zaštitu Ustava BiH, te da ne želi otcjepljenje. (Avaz.ba)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje