Nedjelja, 26. Maja 2024.
Tuzlanski.ba logo

Ćosić o uklanjanju table: Idealna šansa da se utvrdi gdje je entitetska linija

Preuzmite sliku

“Sarajevu nisu sporne table, već natpis na njima i nakon 20 godina kažu da se jedna tabla nalazi na teritoriji FBiH iako smo je pomjerili još 10 metara prema teritoriji Srpske”, rekao je za RTRS gradonačelnik Istočnog Sarajeva Ljubiša Ćosić.

“Mi smo table postavili na lokacijama gdje su već 20 godina bile table. Kada je u pitanju tabla na Lapišnici mi smo je pomjerili čak 10 metara prema teritoriji Srpske. Imamo situaciju da 20 godina stoji tabla sa natpisom “Teritorija Grada Istočno Sarajevo” i sada je njima sporno kada smo zamijenili tablu”, naveo je Ćosić.

Poručio je da je ovo “idealna šansa da se utvrdi gdje je entitetska linija”. Istakao je da će tražiti od kantonalnih vlasti da vrate uklonjenu tablu Istočnom Sarajevu.

Vezano | Nalazila se na teritoriji FBiH: Uklonjena jedna tabla o “157.000 Srba koji su morali napustiti Sarajevo” 

“Zašto se predstavnici kantonalne vlasti nisu javili zvanično, pa da zajedno sve utvrdimo. Sigurno ćemo ući u proces utvrđivanja”, kaže Ćosić.

Podsjećamo, jedna od tabli koju je postavila gradska administracija Istočnog Sarajeva je uklonjena i to po nalogu kantonalnog ministra Almira Bečarevića jer je utvrđeno da se nalazi na području Kantona Sarajevo.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje