Srijeda, 29. Maja 2024.
Tuzlanski.ba logo

Nalazila se na teritoriji FBiH: Uklonjena jedna tabla o “157.000 Srba koji su morali napustiti Sarajevo”

Preuzmite sliku

Reakcijom vlasti Kantona Sarajevo jutros je uklonjena tabla s natpisom “Dobrodošli u Istočno Sarajevo, grad 157.000 Srba koji su morali napustiti Sarajevo” nakon što je ustanovljeno da se nalazi na području entiteta Federacija BiH.

Uklanjanju table prisustvovao je ministar komunalne privrede, infrastrukture, prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša KS Almir Bečarević.

“Ova tabla je postavljena u zoni zaštičenih područja KS, postavljena je nelegalno. Nikakvih dozvola nema, a u proteklih sedam dana smo sve provjerili i skinuli koordinate, inspekcije i MUP KS su utvrdili da se tabla nalazi unutar zone kantona. Ovakvim objektima ovdje nije mjesto, bez obzira na to šta piše, za ovaj objekat ne postoji dozvola i nelegalno je postavljen”, rekao je Bečarević za Klix.ba.

Policijska uprava Stari Grad dostavila je akt Kantonalnoj upravi za inspekcijske poslove (KUIP) Kantona Sarajevo kojim obavještava da su izvršene provjere lokacije na kojoj je postavljena tabla te da se parcela nalazi na području Kantona Sarajevo odnosno FBiH. KUIP-u je dostavljena i kopija katastarskog plana.

Podsjećamo, tabla je postavljena odlukom gradonačelnika Istočnog Sarajeva Ljubiše Ćosića i izazvala je brojne negativne reakcije zbog netačnih navoda koji se na njoj nalaze.

Tim povodom je reagovala i gradonačenica Sarajeva Benjamina Karić koja je rekla da hiljadu puta ponovljena laž neće postati istina zbog čega je odmah podnijela krivičnu prijavu Tužilaštvu BiH protiv Ćosića zbog izazivanja nacionalne, rasne i vjerske mržnje, razdora i netrpeljivosti te navela da je tabla postavljena na teritoriji FBiH.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje