Subota, 20. Aprila 2024.
Tuzlanski.ba logo

Značajan pad kreditne aktivnosti na početku ove godine

Preuzmite sliku

Na početku godine zabilježen je značajan pad kreditne aktivnosti, a očekivano najsporiji rast kredita registrovan je u martu, izvještava Indikator.ba.

Ukupni krediti u martu ove godine, prema podacima Centralne banke BiH iznosili su 20,49 milijardi KM i za 1,4% su smanji nego u decembru 2019. kada su iznosili 20,77 milijardi KM, poklazuju podaci Centralne banke BiH.

U odnosu na mart 2019. godine kreditni rast iznosio je svega 3,7%.

Kao posljedica uticaja pandemije korona virusa, u martu je saldo ukupnih kredita narastao tek za nešto više od 50 miliona KM, odnosno za 0,25% u odnosu na februar. Prije toga, u februaru je u odnosu na januar rast bio 110 miliona KM, odnosno 0,54%.

Centralna banka u BiH u svom biltenu za prva dva mjeseca ove godine navodi da je osim značajnog pada kreditne aktivnosti dodatno povećana razlika između stope kreditnog rasta privredi i stanovništvu.

‘Kao posljedica različite dinamike kreditnog rasta promijenjena je struktura kreditnog portfolija. Krediti privredi su u periodu februar/2019-februar/2020. smanjili svoje učešće u ukupnim kreditima za 1,36 procentnih poena, a krediti stanovništvu se povećali za 0,73 procentnih poena, tako da je njihovo učešće u ukupnim kreditima 48,35% na kraju feburara 2020. godine’ – navodi se u izvještaju.

U martu ove godine ukupni krediti stanovništvu bili su 9,9 milijardi KM, a krediti nefinansijskim privatnim preduzećima 8,8 milijardi KM. Krediti vladama entiteta iznosili oko 400 miliona KM, krediti vladama kantona 156 miliona KM, krediti općinama 328 miliona KM, a javnim preduzećima 475 miliona KM.

Rast kredita generalne vlade na počeku ove godine bio neznatan.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , ,