Petak, 19. Aprila 2024.
Tuzlanski.ba logo

Vlasnik firme iz RS koji je otpustio 40 ljudi: Nisam imao izbora

Preuzmite sliku

Povećanje minimalne plate u Republici Srpskoj na 900 KM počelo se negativno odražavati na poslovanje privrednika. Primjer je kompanija “Mila tekstil” iz Prijedora koja, kako smo već objavili, ugasila pogone i otpustila djelatnike.

Od Okružnog privrednog suda u Prijedoru zatražili su da im dodijeli likvidacionog upravnika.

Šivaće mašine više ne rade. Proizvodnja je obustavljena. Upućen je zahtjev za pokretanje likvidacionog postupka, priča vlasnik firme “Mila tekstil”. Drugog izlaza, kaže, nije imao. Razlog je povećanje minimalne plaće.

“Postoji jedna mogućnost, ukoliko bi se urazumilli neki ljudi tamo u vlasti, da se to malo vrati, da ja prekinem postupak likvidacije i da nastavimo, ukoliko bude razumijevanja”, rekao je Mile Popović, vlasnik kompanije “Mila tekstil”, za BHRT.

Radnici su otpušteni. Bez posla je ostalo 40 radnika. Pozitivno poslovanje je postalo nemoguće.

Kompanija Mila tekstil odjavila je radnike 20. januara i isplatila plate, poreze i doprinose. Poslodavci u Republici Srpskoj kažu da primjer ove kompanije neće biti i jedini slučaj u narednom periodu.

“Izvjesno je da će neki poslodavci posegnuti za otpuštanjem radnika u nekom kraćem roku u februaru, a neki će to raditi tokom godine pristupati takvom poslu, osim ako dođemo u situaciju da amortizujemo negativne efekte kroz poreska rasterećenja”, rekao je Saša Aćić, direktor Unije poslodavaca RS.

Stav je Vlade RS je da se povećanjem najniže plate želi spriječiti odlazak domaće radne snage i uvoz stranih radnika. Dogovor je bio, kaže resorni ministar, da poslodavci sačekaju kraj prvog kvartala i da se onda rješavaju eventualni problemi.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , , ,