Četvrtak, 30. Maja 2024.
Tuzlanski.ba logo

Uskoro počinje izgradnja fotonaponske elektrane na rekultivisanom odlagalištu rudnika ‘Banovići’

Preuzmite sliku

Elektroprivreda BiH i Općina Banovići danas su u Sarajevu potpisali Ugovor na osnovu kojeg će početi izgradnja fotonaponske elektrane na rekultivisanom odlagalištu Rudnika mrkog uglja “Banovići”.

Ova elektrana proizvodit će električnu energiju iz obnovljvih izvora, a procijenjena vrijednost ukupne investicije je 15 miliona KM.

Ugovor o saradnji i zakupu zemljišta u svrhu izgradnje fotonaponske elektrane “FNE Banovići Selo” potpisali su generalni direktor Elektroprivrede BiH Admir Andelija, izvršni direktor za kapitalne investicije Elektroprivrede Senad Salkić i načelnik Općine Banovići Bego Gutić.

– Drago nam je da je Općina Banovići prepoznala Elektroprivredu BiH kao partnera u ovom projektu. Elektroprivreda BiH će u narednom periodu kroz druge javne pozive pristupiti zakupu ili otkupu zemljišta za izgradnju solarnih fotonaponskih elektrana, ali i drugih oblika obnovljvih izvora električne energije – kazao je Andelija.

Fotonaponska elektrana gradit će se na 100.050 metara kvadratnih zemljišta koje je ponudila Općina Banovići u zakup na 25 godina. Ova lokacija je rekultivisano odlagalište na površinskom kopu RMU “Banovići” i posjeduje rapoložive resurse – elektroenergetsku i putnu infrastrukturu za razmatrani savremeni način izvedbe FNE velikih snaga.

– Nakon raspisivanja javnog poziva Općina Banovići kandidovala je jednu devastiranu površinu koja je nekad bila u vlasništvu RMU Banovići. U procesu rekultivacije je vraćena Općini Banovići. To je degradirana rudarska površina na kojoj će se graditi objekat fotonaponska elektrana koja će proizvoditi električnu energiju iz obnovljvih izvora – rekao je načelnik Općine Banovići Bego Gutić.

Nakon potpisivanja Ugovora, izvršni direktor za kapitalne investicije Elektroprivrede Senad Salkić poručio je da je ovo druga velika fotonaponska elektrana veće snage čijoj izgradnji Elektroprivreda pristupa.

– Uporedo sa ovim ugovorom, Elektroprivreda je pripremila i javni poziv za izgradnju ove fotonaponske elektrane, tako da očekujemo početkom naredne sedmice da bude objavljen. Predviđeno je da izgradnja traje 15 mjeseci – istakao je Salkić. (Fena)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje