Srijeda, 17. Aprila 2024.
Tuzlanski.ba logo

UPFBiH i UPRS nastavljaju insistirati na pomjeranju roka za plaćanje PDV na zadnji dan u mjesecu

Preuzmite sliku

Udruženje poslodavaca u Federaciji Bosne i Hercegovine i Unija poslodavaca Republike Srpke pozdravljaju odluku poslanika Predstavničkog i Doma naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine o usvajanju izmjena i dopuna Zakona o porezu na dodanu vrijednost Bosne i Hercegovine, kojim se prag za obaveznu registraciju u sistem PDV-a, sa postojećih 50.000 povećava na 100.000 KM.

„Na ovaj način se u značajnoj mjeri pojednostavljuje i olakšava poslovanje mikro i malih preduzeća u BiH. No, moramo izraziti razočarenje činjenicom da nije usvojena izmjena i dopuna Zakona o PDV-u BiH, koja predviđa plaćanje PDV-a posljednjeg dana u mjesecu, a ne 10-og u mjesecu, kao što je sada slučaj. Opet ponavljamo da je postojeći rok prekratak za pojedine poreske obveznike, naročito ako u ovom periodu imaju dva vikenda i praznik, a ukoliko porezni obaveznik ne podnese prijavu u zakonski predviđenom roku plaća zatezne kamate“, navode iz UPFBiH i UPRS.

Iz UPFBiH podsjećaju da su u dokumentu „Šta poslodavci očekuju od vlasti“ koji je prošle godine, uoči izbora, poslan svim političkim strankama dostavljen prijedlog izmjena Zakona o PDV-u, a koje imaju za cilj olakšavanje poslovanja privrednim subjektima u BiH, jačanje konkurentnosti bh. privrede i usklađivanje poreske politike u oblasti indirektnih poreza sa zemljama regiona i zemljama članicama Evropske unije.

Između ostalog, prijedlog poslodavaca je i da se izmjenama Zakona o PDV-u ukine pravo na odbitni PDV za fakturu koja nije plaćena.

Iz UPFBiH i UPRS naglašavaju da nastavljaju institirati na doradi i poboljšanju Zakona o PDV-u.

„Nastavit ćemo instistirati na usvajanju naših prijedloga o pomjeranju roka za plaćanje PDV-a na zadnji dan u mjesecu i ukidanju prava (ili obaveze?) na odbitni PDV na fakture koje nisu plaćene. Očekujemo da se ove izmjene i dopune ponovo nađu pred poslanicima i delegatima Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine u prvoj polovini naredne goedine“, kažu iz UPFBiH i UPRS.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , , , ,