Ukinuta taksa od 3 KM na bh. aerodromima: Ryanair se vraća u Tuzlu?
Foto: Tuzlanski.ba

Usvajanjem jednogodišnjeg moratorija na naplatu takse otvaraju se nove mogućnosti za pregovore s niskobudžetskim kompanijama.

Zastupnički dom Parlamentarne sktupštine Bosne i Hercegovine usvojio je incijativu kojom se uvodi jednogodišnji moratorij na naplatu aerodromske takse od 3 KM po odlazećem putniku na aerodromima u BiH.

Nihad Omerović, zastupnik u Parlamentu Bosne i Hercegovine, koji je pokrenuo ovu inicijativu, kazao je da je tražio poptuno ukidanje aerodromske takse.

Vezano | Takse za putnike na tri bh. aerodroma ukidaju se na period od 12 mjeseci?

- Direktor Direkcije za civilno zrakoplovsstvo se oštro usprotivio razgovoru o ukidanju takse sa navodom da će ukidanje dovesti u pitanje poslovanje i rad Direkcije, dok su direktori imali suprotne stavove da ukidanje takse se mora desiti i da je to primarni razlog zašto se ukida veći broj aviolinija. Radi prevazilaženja situacije, ja sam modifcirao svoju incijativu, prethodno dobijajući pozitivan znakove od aerodroma, da ih zadovoljava i opcija moratorija na naplaćivanje takse u periodu od godinu, a da se u tom periodu izvrši tačna analiza od Direkcije za civilno zrakopolvstvo, da li je ta taksa isključivi razlog zašto dolazi do odustajanja niskobudžetnih aviokompanija, pojasnio je Omerović.

Aerodromi Tuzla, Mostar i Banja Luka potpisali su nedavno zajedničku inicijativu Direkciji za civilno vazduhoplovstvo BiH u kojoj traže da se van snage stavi odluka o naplaćivanju takse za putnike.

Direktor tuzlanskog aerodroma rekao je prije nekoliko dana da je ukidanje takse uslov Ryanaira za povratak na Tuzlanski aerodrom.