Nedjelja, 3. Marta 2024.
Tuzlanski.ba logo

Udruženje poslodavaca FBiH: Gdje su zarađeni novci? Ako nisu kod radnika i poslodavaca?

Preuzmite sliku

Poslodavci traže da prioritetne aktivnosti vlasti nakon uspostavljanja skupština i vlada na svim nivoima u Bosni i Hercegovini, budu tematske sjednice posvećene položaju privrede u BiH i zaustavljanju odliva radne snage.

Ova su ključna pitanja za životi i samoodrživo funkcioniranje BiH i poslodavci insistiraju na njihovom hitnom rješavanju, istaknuto je na okruglom stolu u Travniku na kojemu je Udruženje poslodavaca u Federaciji BiH predstavilo dokument „Šta poslodavci očekuju od vlasti“.

 • Okruglom stolu je prisustvovao veliki broj privrednika i predstavnika političkih stranaka koje formiraju vlast na području Srednjebosanskog kantona.

  Adnan Smailbegoović, predstavio je ključne probleme sa kojima se danas susreću privredna društva u poslovanju te predstavio dokument “Šta poslodavci očekuju od vlasti”, koji predstavlja zbir aktuelnih stručnih preporuka i prijedloga propisa koje je neophodno odmah donijeti, kako bi se ublažio veliki pritisak na poslovanje u FBiH, čije usvajanje će omogućiti unapređenje položaja radnika i standarda svih građana.

  „Uz male, ali brze intervencije vlasti, za kratko vrijeme može se popraviti ukupan poslovni ambijent u BiH. Problemi se gomilaju, a sporo rješavaju. Cijena rada raste usmjesto da se smanjuje“, naglasio je Smailbegović.

  Kemal Čolak, predsjednik Grupacije poslodavaca iz SBK pri UPFBiH, naglasio je da se očekuju konkretne zakonodavne i druge aktivnosti vlasti na rasterećenju cijene rada.

  „Postavljam pitanje svima nama koji smo u lancu poslovanja: Gdje su zarađeni novci? Ako nisu kod radnika, a nisu, nisu kod poslodavaca, jer znamo da se posluje pod izuzetno složenim uslovima, gdje su onda? Odgovor se sam nameće! Stoga je potrebno aktivirati sve stručne resurse, uporediti podatke iz svih izvora, napraviti brze i sveobuhvatne analize i hitno donijeti propise sa ciljem rasterećenja poslovanja i poboljšanja ambijenta u kojem se danas radi i funkcionira“, naglasio je Čolak.

  Poslodavci su istaknuli problem nedostatka radne snage koji poprima zabrinjavajuće razmjere i naglasili da je to hitno potrebno zaustaviti. Konkretne mjere koje bi mogle pomoći rješavanju ovog problema predložene su reforma obrazovanja i njegovo prilagođavanje tržištu rada, prioritetno uvođenje dualnog obrazovanja, podrška projektima prekvalifikacije i dokvalifikacije, liberalizacija uvoza radne snage i kao ključno smanjenje opterećenja cijene rada.

  Također je istaknuta potreba smanjenja obaveza privrednih društava po osnovu zdravstvenog i socijalnog osiguranja, odvajanja ovih fondova od evidencija nezaposlenih osoba i aktivnih tražitelja posla.

  Još jednom je istaknuta potreba hitnog smanjenja doprinosa, poreza, parafiskalnih nameta i drugih obaveza na teret poslovanja privrednih društava, što predstavlja značajan prostor za podizanje plaća i drugih primanja radnika.
  Naglašena je potreba jačanja socijalnog dijaloga, a kod vlasti na svim nivoima se insistira da ne mogu donijeti niti jednu odluku koja se direktno ili indirektno tiče privrede, bez prethodnih konsultacija sa socijalnim partnerima, sindikatom i poslodavcima.

  UPFBiH nastavlja se realizacijom najavljenih aktivnosti konsultacija sa političkim strankama i međunarodnim organizacijama u BiH sa ciljem hitnog usvajanja zakonskih rješenja koja će doprinijeti poboljšanju poslovnog ambijenta i rasterećenju cijene rada.

  Jedan od ciljeva okruglog stola je iznalaženje rješenja za smanjenje opterećenja privrede. Okrugli sto je organiziran u sklopu projekta “Doprinos organizacija civilnog društva poboljšanju uticaja preduzetništva na socio-ekonomski razvoj BiH – EISE projekat” koji provodi UPFBiH i Unija poslodavaca RS, a koji finansira Evropska unija.

  Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje