Srijeda, 1. Maja 2024.
Tuzlanski.ba logo

U Tuzli o potencijalima mineralnih sirovina: Treba raditi za dobrobit sadašnje generacije, ali bez ugrožavanja buduće

Preuzmite sliku

Pod nazivom „Potencijali mineralnih sirovina u funkciji čistog zraka, vode i zemlje“, na Rudarskom fakultetu u Tuzli održan je simpozij koji je okupio stručnjake iz područja geologije, rudarstva, ekologije i industrije kako bi raspravljali o važnosti iskorištavanja mineralnih resursa u očuvanju okoliša.

Ovaj skup, koji je okupio više od stotinu sudionika iz različitih sektora, fokusirao se na pronalaženje inovativnih rješenja za održivo korištenje mineralnih sirovina s ciljem zaštite i obnove okoliša.

Učesnici su se složili da je pravilno upravljanje mineralnim resursima ključno za očuvanje ekosistema i za borbu protiv zagađenja zraka, vode i tla.

Strateške mineralne sirovine i iskustva u poslovanju

Posebno zanimljiv panel u okviru simpozija održan je pod nazivom „Strateške mineralne sirovine“, na kojem se govorilo o pravcima razvoja rudarstva u BiH, potencijalima mineralnih sirovina, procjeni kritičnih sirovina te ulozi i značaju mineralnih resursa u procesu energetske tranzicije.

  • Za posjetitelje je izuzetno važno bilo čuti ekološka iskustva kompanija, a svoj model za održivi razvoj predstavila je kompanija Adriatic Metals BiH.  Predstavili su projekat Vareš za kojeg su i mnogi učesnici kazali da je svijetla tačka poslovanja. Riječ je o otvaranju Rudnika cinka i olova Rupice kompanije Adriatic Metals. To je najveća poslijeratna investicija u Bosni i Hercegovini, koja je naročito značajna za stanovnike Vareša jer rudnik zapošljava  preko 270 osoba, a ukupno 600 radnika je povezano s radom. Uložilo se mnogo, kazala je Vildana Mahmutović,  panelistica simpozija  voditeljica odjela održivosti u Adriatic Metals BiH, a najvažnije je bilo držati se osnovnog cija.  Njihov je: “Raditi aktivnosti na način da se zadovolje potrebe sadašnje generacije, ali da ne ugroze buduće generacije.”

    I, sudeći po svemu, Adriatic Metals BiH je ovim projektom pomirio ekonomiju i ekologiju pokazavši da jedno ne treba isključiti drugo.

    “Važno je pratiti ciljeve održivog razvoja koje je definirao UN. Zatim je bitno prioritet dati lokalnim dobavljačima i fokusirati se na lokalno zapošljavanje.”, objasnila je Mahmutović.

    Dodala je i da Adriatic Metals BiH može biti primjer drugima po modelu svog poslovanja.

    Ne možemo više raditi onako kako smo radili prije. Moramo ulagati u održivost ako želimo durogočne investicije. Povećane emisije u zrak posljedice su neoptimizacije procesa rada. Neke uticaje ne možemo izbjeći, ali moramo koristiti sve dostupne metode prečišćavanja. Stoga smatram da je Adriatic Metals dobar primjer drugima, da kada birate dizajn i tehnologiju, u samom startu birajte bolje., kazala je  Mahmutović.

  • Adriatic Metals je posvećen zaštiti okoliša i korištenju resursa na održiv način.

    Pridržavamo se svoje dužnosti brige o okolišu kroz najbolje primjerene ekološke i socijalne procjene, ugrađujući ih u složene planove razvoja rudnika i operativne aktivnosti, uz rigorozne odredbe praćenja i revizije i nastojeći kontinuirano ih poboljšavati.”, objašnjavaju.

    Naglasila je Mahmutović i važnost sinergije različitih struka, jer kako kaže, iako je Vareš rudarski projekat, nikada ne treba zanemariti ni značaj ekologa i drugih relevantnih struka kako bi u konačnici rezultati imali pozitivan efekat na sve.

    Iz kompanije su pozvali i studente Univerziteta u Tuzli da posjete Rudnik u Varešu kako bi detaljnije mogli analizirati model rada i uvjeriti se da je moguće raditi velike projekte, a ujedno čuvati okoliš. (Tuzanski.ba)

    Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje