Ponedjeljak, 27. Maja 2024.
Tuzlanski.ba logo

U TK u metalskoj industriji nekada radilo 10.000 radnika, danas ih je oko 2.000

Preuzmite sliku

Matalska industrija bilježi blagi rast. Povećava se broj uposlenih i generalno proizvodnje. Preteći te trendove, u Privrednoj komori Federacije BiH očekuju da se i narednih godina, ukoliko se bude tehnološki i kadrovski pratio razvoj metalske industrije, može održati korak s velikim svjetskim proizvođačima.

Na području Tuzlanskog kantona od nekada 10.000 radnika danas je u metalskoj industriji, prema podacima Sindikata, zaposleno oko 2.000 ljudi, javlja Fena.

“Privredna društva u metalskom sektoru, a u TK je sve privatizovano, nemaju poticaje da rade, nemaju određene olakšice. Mi možemo samo reći da u TK imamo četiri uspješne firme koje ostvaruju dobre poslovne rezultate. To je CIMOS Gradačac, ima 400 zaposlenih, Alfa -MI Živinice, Unistok Kalesija i Herceg Srebrenik“, rekao je predsjednik Sindikata metalaca TK-a Mušan Vildić.

Uz obilježavanje Dana metalaca predstavnici Sindikata i Vlade Federacije obnovili su dogovor o kolektivnom ugovoru potpisanom u ljeto prošle godine. Isti ugovor potpisan je i jučer. Na taj način dodatno su definirana sva prava i pitanja iz oblasti radnih odnosa, najniže plaće, uvjeti za rad sindikata, te način rješavanja spornih pitanja. Metalski sektor u Federaciji BiH čini oko četvrtinu proizvodnje i trećinu izvoza sa 30.000 zaposlenih.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje