Četvrtak, 2. Maja 2024.
Tuzlanski.ba logo

Tuzla i Banja Luka na listi najjeftinijih gradova za putovanje udvoje, u vrhu Podgorica

Preuzmite sliku

Strastveni ljubitelji putovanja kažu kako nema većeg bogatstva od onog stečenog kroz iskustvo putovanja, otkrivanja novih horizonata, učenja o stranom i nepoznatom koje nas kroz svoje specifičnosti i ljepote uči toleranciji i poštovanju, a naš svijet obogaćuje posve novim bojama i puni znanjima koja ni jedno materijalno bogatstvo ne može nadomjestiti, prenosi Večernji.

Sa stranica agencija gotovo svakodnevno “iskaču” neke nove, primamljive ponude za putovanja.

Najjeftiniji

No, planirate li otputovati negdje u vlastitom aranžmanu, važno je dobro provjeriti sve stavke koje će vam biti od koristi kada dođete na određenu lokaciju. Kako bi vam barem malo olakšala, internetska stranica Metro provela je istraživanje koje bi trebalo odgovoriti na pitanje koje su to najjeftinije evropske destinacije za putovanje udvoje, bilo da su u pitanju parovi ili prijatelji.

Istraživanje je otkrilo kojih je 15 najjeftinijih destinacija za dvodnevno putovanje u paru, a među njima su i dva grada iz BiH – Banja Luka i Tuzla. Na vrhu ove liste našao se glavni grad Crne Gore Podgorica. Dvodnevni odmor za dvije osobe u ovom gradu stoji 260 eura (508 KM). To uključuje prosječnu cijenu povratnih letova za dvije osobe, dva noćenja, romantičnu večeru od tri slijeda za dvoje u restoranu srednje klase i neke izlete. Na drugom mjestu najjeftinijih lokacija našao se glavni i najveći grad Sjeverne Makedonije – Skoplje, gdje prosječna cijena dvodnevnog boravka iznosi 320 eura (625 KM). Među prvih pet najjeftinijih gradova našla su se i dva iz Mađarske.

Treće mjesto zauzeo je Debrecin, grad na istoku Mađarske, koji je po broju stanovnika drugi najveći grad te zemlje, a dvodnevno putovanje za dvije osobe stoji oko 355 eura (oko 694 KM). Segedin je nakon Budimpešte i Debrecina po broju stanovnika treći grad u Mađarskoj, posjet tom gradu u prosjeku stoji 378 eura (740 KM).

Glavni grad Poljske Varšava, koji je važan znanstveni, kulturni i politički centar ove države, zauzeo je peto mjesto na ljestvici najjeftinijih putovanja i dvije osobe dva dana u njemu mogu provesti za 382 eura (747 KM).

Kako navodi Metro, putovanje za dvoje u Banju Luku, koja je na 14. mjestu ove liste, parove će stajati oko 455 eura (890 KM), dok će putovanje u Tuzlu (8. mjesto) platiti manje – 392 eura (766 KM). Putovanje za dvoje u Beogradu, koji je na devetom mjestu, parove će stajati oko 400 eura (782 KM).

Na listi se našla i Priština, gdje dvodnevni boravak za dvije osobe stoji 433 eura (847 KM). Istraživanjem su obuhvaćeni i najskuplji europski gradovi za romantični dvodnevni bijeg.

Najskuplji je Zug u Švicarskoj s prosječnom cijenom dvodnevnog boravka od 1197 eura (2341 KM). Najveći izdatak iznosi 368 eura (719 KM) za smještaj, a jedna večera u tri slijeda stajat će vas oko 125 eura (244 KM).

Zürich je najveći grad u Švicarskoj i glavni grad Züriškog kantona, drugi je na listi najskupljih gradova za posjetiti. Dvije osobe koje u ovom gradu žele provesti dva dana, morat će izdvojiti oko 1175 eura (2298 KM). Prema istraživanju koje je objavio portal Metro, Reykjavík je glavni, a ujedno i najveći grad Islanda te se nalazi na visokom trećem mjestu kada govorimo o paprenim cijenama. Osnovao ga je 870. norveški Viking Ingólfur Arnarson (ponekad zvan Björnólfsson) izgradivši farmu te mu je dao ime Reykjavík, odnosno “dimni zaljev”, po bijeloj pari, tj. dimu koji se dizao iz toplih izvora. Za dvodnevni posjet tom gradu u prosjeku je potrebno 1126 eura (2202 KM), dok će vas Tromsø u Norveškoj stajati 1061 euro (2075 KM). Nica u Francuskoj i Luksemburg koštaju 812 eura (1588 KM) odnosno 696 eura (1361 KM), što je nešto pristupačnije, ali još uvijek skupo za samo dva dana odmora.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , , ,