Subota, 27. Aprila 2024.
Tuzlanski.ba logo

Travel Off Path: Tuzla je jedna od najjeftinijih destinacija na svijetu za digitalne nomade

Preuzmite sliku

Digitalni nomadi mogu imati različite afinitete o tome gdje će napraviti svoju bazu i raditi poslove, ali mnogi koji učestvuju u mega popularnom trendu putovanja, složili bi se da je budžet glavna stavka za donošenje ovakvih odluka, piše Forbes.n1info.ba.

Fleksibilan način života u pokretu promijenio je opseg radne snage, doslovno, širom svijeta.

Mnoge zemlje širom svijeta bilježe priliv “nomada”, bilo da se radi o vlastitim građanima ili posjetiocima.

Mnogi biraju novčano pristupačna odredišta kako bi mogli raditi i plaćati račune svakog mjeseca.

Evropa ima tendenciju da bude odlična opcija, ali ne može svaki grad dostići uslove “nomada”. Međutim, jedna od najjeftinijih destinacija na Zemlji savršeno se uklapa u budžet digitalnih nomada, ali možda nikada prije niste čuli za nju.

Ušuškan od utabanih staza i smješten između slikovitih planina, nalazi se šarmantni, manje poznati grad Tuzla u Bosni i Hercegovini, piše Travel Off Path.

I ne zbog nepoštovanja prema Hercegovini, ali ćemo dalje u tekstu ovu zemlji zvati samo Bosna, piše Travel Off Path.

Skriveni dragulj na Balkanu

Ponekad zasjenjen poznatim imenima kao što su Pariz, Rim i Barselona, Balkan je zadivljujuća regija Evrope koju još uvijek istražuju putnici avanturisti.

Tuzla bi bila dokaz A, jer je čak i ovaj grad u sjenci drugih u svojoj zemlji, kao što je glavni grad Sarajevo, i elegantni grad Banja Luka.

Kao treći po veličini grad u Bosni, Tuzla bi mogla iznenaditi turiste onim što nudi prilikom posjete, a još više ako se odlučite za duži boravak.

Između čuda na otvorenom, šarmantnih ulica, živahnih barova i istorijske arhitekture koja bode oči, ovaj grad od nešto više od 100.000 stanovnika, nije samo privlačan zbog uslova kojima teže digitalni nomadi.

Atrakcije Tuzle

Jedna od glavnih atrakcija Tuzle su vještačka jezera Panonica. Iako to sigurno nisu Maldivi ili Cancun, to je prekrasan način da provedete sunčane dane kupajući se u čistoj vodi ili hvatajući sunčane zrake na plaži.

Panonska jezera su najpopularnija lokacija za kupanje ili izležavanje na suncu, dok uz obalu imate hotele i restorane.

  • Ovo je ono što se može opisati kao „turistička” oblast, ali je takođe savršeno mjesto koje ima barove, divne kafiće i šetališta.

    Gledajući lokalne ulice, nemoguće je ne primijetiti prelijepe džamije, jer je grad prvenstveno muslimanski, ali tu je i istorijska Srpska pravoslavna crkva, pa čak i manastir, za one koji se zanimaju za vjersku istoriju grada.

    Sjajne uštede za digitalne nomade

    Bosna i nije baš uspješna s turistima u poređenju sa evropskim kolegama, ali to ne znači da nije vrijedna posjete.

    Bez predavanja o historiji, gledanje u jezivu prošlost Bosne, vrijedi pretražiti Google kako biste saznali više o tome kroz šta je ova zemlja prošla tokom proteklih godina.

    Bosna je zaista jedan od manje poznatih dragulja Evrope danas. Tuzla možda nije ni blizu da ima bilo kakvu vrstu prepoznatljivosti imena, ali faktor pristupačnosti će sigurno privući više posjetitelja, posebno digitalnih nomada.

    Kako u 2024. godini postoje milioni i milioni digitalnih nomada, Tuzla je jedna od najpristupačnijih destinacija na planeti koja nesumnjivo podržava ovaj životni stil.

  • Iskreno, nemoguće je imati ovako nisku mjesečnu rentu nigdje u Evropi. Digitalni nomadi mogu ostati u Bosni dugoročno, uz mjesečnu rentu u prosjeku od 225 dolara za jednosobni stan u centru grada, a još jeftinije u predgrađu.

    Ni komunalije neće praviti finansijski problem, s računima za vodu i struju u prosjeku oko 168 dolara. Nadalje, udoban stan koji smo našli na Airbnb-u, uključujući WiFi i osnovne potrepštine, košta samo 463 dolara mjesečno, prema našem vlastitom istraživanju.

    Mnogi digitalni nomadi rado pronalaze ovakve destinacije s troškovima manjim od 1000 dolara mjesečno, pa je ušteda u Tuzli zagarantovana, piđe Zadivljujuće uštede za digitalne nomade, piše Travel Off Path.

    Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje