Petak, 3. Maja 2024.
Tuzlanski.ba logo

Švicarski div sa preko 100 hiljada zaposlenih preuzeo sarajevsku kompaniju

Preuzmite sliku

Švicarska kompanija ABB dogovorila je preuzimanje vlasništva nad sarajevskom firmom koja se bavi softverskim uslugama “Meshmind”, a kako bi proširila svoje mogućnosti istraživanja i razvoja u vještačke inteligencije (AI) i industrijskog interneta stvari (IoT).

ABB je vodeća tehnološka firma u elektrifikaciji i automatizaciji koja omogućuje održiviju budućnost s učinkovitijom potrošnjom resursa. O veličini kompanije govori podatak da imaju oko 105.000 zaposlenih.

Osnivači Meshminda su Davor Stanković, Kenan Hodžić, Armin Hamzić i Köppl Felix, piše BiznisInfo.ba.

Kroz ovu akviziciju ABB će integrirati inženjerske talente, umjetnu inteligenciju i softversko znanje kako bi formirao novo globalno središte za istraživanje i razvoj kako bi dodatno ubrzao razvoj inovativnih rješenja za automatizaciju unutar svog odjela za automatizaciju mašina (B&R).

– Robotika i automatizacija pokretana umjetnom inteligencijom imaju moć transformirati industrije, pružajući firmama veću fleksibilnost i inteligenciju usred kritičnih globalnih trendova i izazova radne snage – rekao je Sami Atiya, predsjednik ABB-ovog poslovnog područja za robotiku i diskretnu automatizaciju.

– Kroz ovu akviziciju dodatno ćemo ubrzati razvoj našeg softvera i rješenja utemeljenih na umjetnoj inteligenciji kako bismo automatizaciju učinili prilagodljivijom i pristupačnijom, omogućujući firmama svih veličina da postanu otpornije – kazao je.

Integracija približno 50 Meshmindovih zaposlenika proširit će saradnju s B&R timovima u nizu projekata istraživanja i razvoja, uključujući sisteme vizije dubokog učenja, inženjerske alate omogućene umjetnom inteligencijom i razvoj IoT aplikacija, iz ureda u Sarajevu, koji će služiti kao B&R novo globalno središte za AI i razvoj softvera. (Foto: ABB)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje