Srijeda, 17. Aprila 2024.
Tuzlanski.ba logo

Stvaranje preduslova za rekonstrukciju putničkog terminala Međunarodnog aerodroma Tuzla

Preuzmite sliku

Stvaranje preduslova za dobivanje potrebne dokumentacije za realizaciju projekta rekonstrukcije, adaptacije i proširenja objekta putničkog terminala Međunarodnog aerodroma Tuzla bila je tema današnje posjete delegacija Vlade Tuzlanskog kantona i Međunarodnog aerodroma u Tuzli Federalnom ministarstvu prostornog uređenja.

Kako bi se pristupilo realizaciji već najavljenog projekta, te time odgovorilo na potrebe koje se stavljaju pred tuzlanski aerodrom, neophodno je pribaviti urbanističku i građevinsku dozvolu, što je otežano specifičnim imovinsko pravnim odnosima na zemljištu i objektima Aerodroma.

 • Federalni ministar prostornog uređenja Josip Martić je pohvalio aktivnosti Kantonalne vlade i Aerodroma, te izrazio podršku realizaciji ovog i budućih projekata. Tokom sastanka iznađeno je pravno rješenje koje bi trebalo da zadovolji sve potrebne uslove za proširenje putničkog terminala. Međunarodni aerodrom Tuzla i Kantonalno ministarstvo prostornog uređenja i zaštite okolice su preuzeli obavezu da pripreme potrebnu dokumentaciju i dostave je Federalnom ministarstvu na dalje postupanje.

  Tokom sastanka delegacija Vlade i Aerodroma, koju su predvodili premijer Tuzlanskog kantona Bego Gutić i direktor Rifat Karasalihović, je prezentirala historijski razvoj Međunarodnog aerodroma Tuzla, njegove potencijale i istakla potrebu što hitnijeg početka realizacije ovog projekta.

  „Međunarodni aerodrom Tuzla je trenutno u fazi veoma brze ekspanzije, što pred sve nas stavlja brojne izazove. Povećanje broja linija dovodi i do značajnog povećanja broja putnika koji će koristiti usluge Aerodroma. Obzirom da je Aerodrom već iskoristio svoje postojeće kapacitete, s ciljem njihovog povećanja neophodno je izvršiti adaptaciju, rekonstrukciju i dogradnju, prije svega putničkog terminala. Realizacijom ovog projekta odgovorit ćemo trenutnim potrebama i stvoriti preduslove za dalji razvoj“ istakli su tokom sastanka premijer Gutić i direktor Karasalihović.

  Osim premijera Gutića i direktora Karasalihovića, današnjem sastanku su prisustvovali i ministar trgovine, turizma i saobraćaja Mirsad Gluhić i sekretar Ministarstva prostornog uređenja i zaštite okolice TK Emir Softić.

  Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

  Ključne riječi: , , ,