Srijeda, 29. Maja 2024.
Tuzlanski.ba logo

Skupština Aluminija prihvatila ponudu grupacije Abraham

Preuzmite sliku

Skupština dioničara mostarskog Aluminija prihvatila je danas ugovor o najmu ponuđen od grupacije Abraham, javlja Anadolu Agency (AA).

Ranije su dioničari na vanrednoj Skupštini odbili ponudu ove grupacije o zakupu dijela imovine Društva. Proizvodnja bi se, kako kažu, najprije trebala pokrenuti u pogonima livnice, a zatim u pogonu anoda te u elektrolizi.

S ponovnim pokretanjem predviđa se i zapošljavanje oko 200 radnika i to kroz nekoliko etapa. Ponuda je prihvaćena velikom većinom glasova, a tek jedan od članova Skupštine bio je protiv. Riječ je o predstavniku malih dioničara Zlatku Topiću.

“Već godinama upozoravamo da će Aluminij i naše, kao i državne dionice biti poklonjene bez pare i dinara. Zato sam i dostavio primjedbu i glasao protiv. Ovaj Nadzorni odbor danas je po prvi put na Skupštini, a ona je sazvana samo da bi se zadovoljili nalogodavci i kompanija poklonila lobijima čiji kapital iznosi dvije hiljade maraka. Ne možemo razumjeti dvije vlade, dakle Vladu FBiH i Vladu Republike Hrvatske koje su nasjele na prevaru u kojoj će država biti pokradena za više od 500 miliona maraka. Ne mogu da vjerujem da su premijer i resorni ministar koji dolaze iz realnog sektora pristali na ovo”, rekao je Topić.

Upitao je i u skladu sa kojim zakonom je prihvaćena ponuda, uz tvrdnju da je odluka protivna u odnosu na ono što piše u važećim zakonima.

“Zbog toga ćemo, ako već Vlada ne pokrene kaznenu odgovornost, podnijeti krivične prijave i tužbe protiv svih počinitelja ovog djela”, dodao je.

Opunomoćenik Vlade FBiH Stipo Buljan najavio je prijem 80 novih radnika i skoro otvaranje pogona Aluminija. Navodi i kako postoje klauzule kako se i kada može eventualno raskinuti ugovor.

“Nadam se da će obje strane ispoštovati ono što je potpisano. Važno je da se provjere svi aneksi i da se utvrdi stanje kakvo zaista i jeste”, kazao je Buljan.

Zadovoljstvo nakon Skupštine nije krio ni predsjednik Nadzornog odbora Aluminija Zdenko Klepić. On je rekao da je pred Aluminijem i novim investitorom prva trećina posla, a da će svi na koncu biti sretni kada dođe do finalne trećine u kojoj bi se trebala pokrenuti proizvodnja.

“Nadam se da će to biti u što skorije vrijeme. Vjerujem i da će se radnici vratiti na posao. Hvala stoga svima koji su pomogli. Očekujemo i dalju podršku”, rekao je.

Novinare je interesovalo i šta je promijenjeno u ugovoru u odnosu na februarsku ponudu koja je glatko odbijena.

“Izmijenjeno je dosta stvari. Udovoljeno je onome što je tražila Vlada FBiH. Sve je ispoštovano. Teško je o rokovima obzirom na uslove koje danas imamo, ali mislim da bi sve ovo trebalo oživjeti za par mjeseci”, kazao je Klepić.

Podsjećamo, proizvodni pogoni mostarskog Aluminija zaustavljeni su 10. jula 2019. nakon što je preduzeće iskopčano s električne mreže zbog nagomilanih dugova, a do kraja prošle godine svih 900 zaposlenika dobilo je otpremnine i rješenja o prestanku radnog odnosa. (Tuzlanski.ba)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje